Bilecik ilinde tarımsal ve hayvansal atık kaynaklı bir biyogaz tesisi için tekno-ekonomik analiz - Göleç, Merve; Öztürk, Samet; Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Günümüzde dünya üzerinde kullanılan enerji kaynakları büyük ölçüde fosil kaynaklıdır ve fosil kaynaklar gün geçtikçe tükenmektedir. Dünya'da giderek artan nüfusun da etkisiyle beraber enerji talebi de aynı doğrultuda artmaya devam etmektedir ve fosil yakıtlar yakın gelecekte enerji talebini doğrudan karşılayamamaya başlayacaktır. Aynı zamanda fosil yakıtların kullanımı esnasında oluşturdukları emisyon değerleri de birçok farklı çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu nedenle, daha çevreci, sürekliliği sağlanabilecek alternatif enerji kaynakları günümüzde popüler hale gelmektedir. Bu çalışmada güdülen amaç, hem fosil yakıtların kullanımı sebebiyle oluşan kirlilik yükünü azaltmak, hem sürekliliği sağlanabilen bir enerji türünü yaygınlaştırmak, hem de ülkemizde mevcut olan enerji dışa bağımlılığından kurtulma konusunda, biyogaz tesisi aracılığıyla bir alternatif sunmanın mantıklı olup olmadığını gözler önüne sermektir. Bu çalışma hazırlanırken, Bilecik iline ait tarımsal üretim miktarları ve hayvan sayıları TÜİK'den veri olarak temin edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda, il içerisindeki bu kaynaklarla elde edilebilecek biyogaz potansiyeli hesaplanmıştır. Oluşan biyogaz sonucunda elde edilebilecek elektrik miktarı verilmiştir. Bu elektrik miktarıyla beraber tesisin kurulu gücü hesaplanmıştır. Kurulu güce göre maliyetlendirme analizi yapılmış olup şehir içerisindeki optimum konum belirlenmiştir. Bu maliyetin geri ödeme süresi belirlenemiştir. Elde edilen sonuçlarda, Bilecik ilinin hayvansal ve tarımsal atık miktarından elde edilebilecek biyogaz potansiyeli 54.290.955 m3/yıl'dır. Buradan elde edilebilecek elektrik enerjisi de 126.569.317 kWh/yıl'dır. Bu elektrik enerjisinin karşılık geldiği toplam kurulu güç 15,43 MW'dır. Toplam şehir potansiyeli 8 ayrı tesise bölünmüştür. Her bir tesis için geri ödeme süresi ayrı ayrı 6,4 yıl olarak hesaplanmıştır. Tesis konumlandırmaları hammaddeye yakınlık için 5 adet Osmaneli, 1'er adet Merkez, Gölpazarı ve Yenipazar ilçelerine konumlandırılmıştır. Şehirde 8 adet biyogaz tesisini işletebilecek kapasite görülmüştür, dolayısıyla biyogaz tesisinin kurulmasının, şehrin enerji tüketimine fazlasıyla katkı sağlayacağına karar verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça : 83-88 sayfa
Keywords: Biyogaz; Yenilenebilir enerji