Türkiyede lojistik köylerin gelişimi; bilecik(bozüyük) lojistik köy örneği - Aimaq, Ahmad Farhad; Özdemir, Serkan; Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Küreselleşen dünyada, rekabetçi bir ortamda başarılı olmak için işletmelerin lojistik süreçlerini etkin bir şekilde yönetmeleri ve tedarik zincirlerini optimize etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, lojistik köyler, işletmelere rekabet avantajı sağlayarak, maliyetleri düşürmeye, verimliliği artırmaya ve müşteri memnuniyetini yükseltmeye yardımcı olan önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. Lojistik köyler, depolama, nakliye, dağıtım ve diğer lojistik hizmetleri sunan, entegre bir lojistik merkez görevi görerek, işletmelerin lojistik operasyonlarını daha verimli ve etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar. Türkiye, jeopolitik konumu ve gelişmekte olan ekonomisiyle lojistik sektörü için önemli bir merkezdir. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bir köprü konumunda bulunan Türkiye, küresel ticaret akışlarında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin lojistik sektörünün gelişimi, ülkenin ekonomik büyümesi ve rekabet gücünün artırılması için büyük önem taşımaktadır. Bu Tez çalışması, Türkiye'deki lojistik köylerin gelişimi ve Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü örneği üzerinden bir analiz sunmaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye'deki lojistik köylerin mevcut durumunu ve gelecek potansiyelini değerlendirmek, Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü'nün güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditlerini belirlemek ve bu tesisin bölgedeki lojistik faaliyetlere olan etkisini incelemektir. Bu Tez çalışmasının teorik kısmında öncelikle lojistik kavramı ve lojistik köylerin önemi ele alınarak, Türkiye'deki lojistik sektörünün genel durumu ve lojistik köylerin gelişimi incelenmiştir. Ardından, çalışmanın uygulama kısmında Bilecik'te faaliyet gösteren işletmelerin yetkilileriyle görüşme yapılarak, Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü'nün SWOT analizi yapılmıştır. Bu tesisin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri belirlenmiştir. Bu analiz, bölgenin lojistik kapasitesini artırmak ve verimliliği sağlamak için stratejik öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak, yapılandırılmış anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma örneklemini, Bilecik Bozüyük Lojistik Köyüne hizmet veren işletmeler ve sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin yetkilileri oluşturmaktadır. Çalışmada, ayrıca Bilecik Bozüyük Lojistik Köyü'nün bölgedeki işletmelere olan etkisi ve bu tesisin gelecekteki potansiyeli değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki lojistik sektörünün gelişimi ve lojistik köylerin önemi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın sonuçları, lojistik sektörü paydaşlarına, yerel yönetimlere ve ilgili kurumlara yol gösterici nitelikte olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça : 127-147 sayfa
Keywords: Lojistik; Bilecik-Bozüyük lojistik köyü