Bursa sahil kesimlerinde sediment ve plaj kumu örneklerinde mikroplastik kirliliğinin araştırılması - Kaynar, Emel; Hacısalihoğlu, Saadet; Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
İnsanların, günümüz dünyasında hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için maliyeti düşük ve hızlı çözüm arayışı çevre kirliliğinin artmasındaki en önemli sebeplerinden biridir. Kullanımı ve üretimi gittikçe artan plastikler de, son zamanlarda en önemli çevre sorunlarından biridir. Mikroplastikler, suda çözünmeyen, büyüklüğü 5 mm'den küçük, kalıcı plastik parçacıklar olarak tanımlanmaktadır (Leslie ve diğ. 2017) ve ilk tanımlandığı yıldan itibaren (2004) önemli çevresel kirletici olarak dikkat çekmektedir (Tagg ve diğ. 2017). Bu çalışmada, yaz mevsimi için Ağustos 2022, kış mevsimi için ise Şubat 2023 tarihleri temel alınarak beş farklı istasyonda sediment ve plaj kumu örnekleri alınmış olup fizikokimyasal ve mikroplastik (MP) analiz yapılmıştır. Mikroplastiklerin sayısı, renkleri, boyutları ve tipleri belirlenmiştir. FTIR spektrometresi kullanılarak polimer türleri incelenmiştir. FTIR analizleri sonrasında belirlenen noktalardan alınan numunelerin hepsinde PP, PE, PVC ve PET polimer türlerinin varlığı tespit edilmiştir. Mikroplastikleri belirlemek için yapılan analizler sonucunda yaz mevsimi için 3984 partikül / 1 kg mikroplastik, kış mevsimi için ise 2576 partikül/ 1 kg mikroplastik elde edilmiştir. Çalışmada gözlemlenen mikroplastik beyaz, gri, sarı, turuncu, pembe, kırmızı, yeşil, mavi, mor ve siyah bulunmuştur. Bursa'nın Gemlik ve Mudanya ilçelerinde belirlenen noktalarda yapılan analizler sonucunda mikroplastiklerin mevcut durumu belirlenmiş, kaynakları anlaşılmaya çalışılmış ve olası olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça : 43-46 sayfa
Keywords: Mikroplastik; Sediment