Endüstri 4.0 kapsamında fabrikalardan toplanan verilerin görselleştirilmesi ve saklanması için web tabanlı sistem geliştirilmesi - Özdemir, Serkan; Demir, Yunus; Bursa Teknik Üniversitesi Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte imalat endüstrisi sektörü de büyük bir dönüşüm geçirmektedir. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan bu dönüşüm, fabrikalarda dijitalleşme ve otomasyonun önemli bir rol oynadığı yeni bir çağı temsil etmektedir. Bu dönüşümle birlikte, fabrikalardan elde edilen verilerin toplanması, iletimi ve analizi daha verimli hale gelmektedir. Bu veriler, üretim süreçlerinin izlenmesi, kalite kontrolünün sağlanması ve bakım faaliyetlerinin optimize edilmesi gibi birçok alanda değerli bilgiler sunmaktadır. Bu tez çalışmasında, Endüstri 4.0 kapsamında fabrikalardan toplanan verilerin görselleştirilmesi ve saklanması için web tabanlı sistem geliştirmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilecek web tabanlı sistem, fabrikalardan gelen verilerin gerçek zamanlı olarak görselleştirilmesini sağlayacak ve bu verilerin uzun süreli saklanmasını destekleyecektir. Böylece, fabrika yöneticileri ve çalışanları, üretim süreçlerini daha iyi anlamak ve iyileştirmek için verilere hızlı ve kolay bir şekilde erişebileceklerdir. Ayrıca, sistem kullanıcılarına özelleştirilebilir raporlar oluşturma ve verileri farklı analitik araçlarla analiz etme imkanı sunacaktır. Bu sayede, fabrikalar veriye dayalı kararlar alabilir ve operasyonel verimliliklerini artırabilirler. Web tabanlı sistem, farklı veri görselleştirme araçları ve grafiklerle destelenecektir. Böylece, kullanıcılar verileri daha iyi anlayabilecek ve eğilimleri, performans göstergelerini kolayca takip edebileceklerdir. Bu çalışmanın amacı, endüstriyel verilerin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve fabrikalardaki süreçlerin izlenmesini ve optimize edilmesini desteklemektedir. Ayrıca, verilerin uzun süreli saklanması, fabrikaların geçmiş verilere erişerek trendleri analiz etmelerini ve gelecekteki stratejik kararlarını desteklemeyi sağlayacaktır. Geliştirilecek web tabanlı sistem, kullanıcı dostu bir arayüz sunacak ve analiz için gerekli olan verileri görsel olarak sunarak karar verme sürecini kolaylaştıracaktır. Bu çalışma, Endüstri 4.0 kavramı ve fabrikalardan toplanan verilerin önemini vurgulayan birinci bölümle başlamaktadır. İkinci bölümde, benzer çalışmaların ve mevcut teknolojilerin incelendiği literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde, geliştirilecek web tabanlı sistemin gereksinimleri ve tasarımı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, geliştirilen web tabanlı sistemin özellikleri ve kullanıcı etkileşimi hakkında bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde, yapılan uygulama test verileriyle simüle edilerek sistemin başarısı ve kullanılabilirliği test edilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen sonuçlar özetlenerek sistemin başarısı ve kullanılabilirliği tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça : 51-52 sayfa
Keywords: Endüstri 4.0; Web tabanlı sistem