Toplumsal cinsiyet bağlamında evlilik istikrarsızlığı boşanma hayata küsme: Bursa örneği - Akyüz, Gülizar; Dağ, Adem; Bursa Teknik Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Aile, toplumun bir parçası olarak kendi içinde bir sistem oluşturur. Bu sistem, kadın ve erkeğin evlenmesiyle başlar ve toplumun atfettiği rollerle şekillenir. Son yıllarda kadınların iş hayatına katılımının artması ve kent yaşamının yaygınlaşması ve teknolojinin yaygınlaşması geleneksel cinsiyet rollerini ve aile içi dinamikleri derinden etkilemiştir. Bu değişimler, aile sistemlerinin yapılarını etkileyerek sistemin bozulmasına neden olmuştur. Araştırmamızda evlilik istikrarsızlığı ölçeği ile nicel bir çalışma yapılarak, sistemin bozulmasındaki nedenlerin yanı sıra cinsiyet faktörünün etkili olup olmadığı da ele alınmıştır. Sistemin bozulması sunucu boşanma olgusu gerçekleşmektedir. Ve her birey bu olguyu farklı deneyim ve farklı duygularla yaşamaktadır. Bazıları boşanmayı özgürlük olarak görürken, bazıları ise kayıp olarak görmektedir. Bireylere atfedilen cinsiyetin getirdiği farklı deneyimler sorularak nitel veriler elde edilmiş ve bu çalışmada bireylerin verdiği cevaplar fenomenoloji kuramından yararlanarak analiz edilmiştir. Evlilik süreci, boşanma aşaması ve sürecinde yaşanan hayata küsme olgusunu fenomenolojik bir yaklaşımla ele almak, bireylerin bu deneyimlerini derinlemesine anlamamızı sağlar ve her aşamadaki öznel deneyimlerin anlamını ortaya çıkarır. Yeniden yapılanma süreci, özellikle boşanma gibi önemli yaşam değişikliklerinin ardından bireylerin farklı şekillerde yas sürecini deneyimlediği bir dönemdir. Bu süreçte, bireyler kaybettikleri ilişki veya yaşam biçimine duydukları üzüntüyle başa çıkmakta zorlanabilirler ve bu durum onları hayata küsmüş hissettirebilir. Bu duygusal tepki, bireylerin yaşadıkları kaybı kabullenme ve yeni bir hayat kurma çabalarıyla ifade edilebilir. Her bireyin bu süreci farklı şekillerde deneyimlemesi normaldir ve kişisel bir iyileşme yolculuğu olarak görülmelidir. Bu çalışmada, aile sistemindeki bozulmanın etkenlerinden biri olarak cinsiyet faktörü, evlilik istikrarsızlığı ölçeği ile nicel olarak incelenmiştir. Evlilik istikrarsızlığı ölçeği kullanılarak, kadın ve erkeklerin evliliklerini nasıl değerlendirdikleri ve bu değerlendirmelerin aile sistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, boşanma olgusundaki "hayata küsme" kavramı fenomenolojik bir yaklaşımla nitel veriler kullanılarak ele alınmıştır. Bu yöntemle, boşanma sürecinde bireylerin duygusal deneyimlerini, yaşadıkları kayıpları ve bu süreçte hissettikleri hayata küsmüşlük duygusunu anlamak amaçlanmıştır. Bu çalışma, hem nicel veri analiziyle cinsiyetin aile sistemi üzerindeki rolünü belirlemeye çalışırken, hem de nitel veri analiziyle bireylerin duygusal deneyimlerini derinlemesine incelemiştir. Bu sayede, boşanma ve aile içi dinamiklerin anlaşılmasına ve sosyal politika önerilerine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Anahtar kelimeler: Aile, Boşanma, Fenomonoloji, Hayata küsme, Sistem teorisi, Toplumsal Cinsiyet.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça :166-168 sayfa
Keywords: Aile; Fenomonoloji