Yavaşlayan pürüzlü dönen disk üzerindeki nanoakışkanların incelenmesi - Demirağ, Elif
Bu çalışma Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Tez, yavaşlayarak dönen yüzey pürüzlülüğüne sahip bir diskin neden olduğu nanoakışkanlarla ilgili akışları ele almaktadır. Nanoakışkanlar, son yıllarda mühendislik ve akışkanlar mekaniği alanlarında yoğun ilgi gören, nanoteknolojinin bir ürünü olan özel akışkanlardır. Bu akışkanlar, çeşitli endüstriyel ve tıbbi uygulamalarda kullanılmakta olup önemli bir araştırma konusudur. Özellikle, dönen disk üzerindeki nanoakışkanların kararsız akışı ve bu akışın sürtünme etkileri incelenmektedir. Bu çalışma, nanoakışkanların akışkan özellikleri üzerindeki etkilerini anlamak ve bu etkileri optimize etmek amacıyla yapılmıştır. Yüzey pürüzlülüğünün modellenmesi için MW kısmi kayma modeli kullanılmıştır. Bu model, yüzeyin pürüzlülük yapısı ve akışkan arasındaki etkileşimi daha detaylı bir şekilde analiz etmeyi sağlar ve akışkan davranışının tahmin edilmesinde önemli bir rol oynar. Tezin ilk bölümünde, ileride kullanılacak terimlerin tanımları, problemin çözümünde kullanılacak denklemler ve nümerik çözüm yöntemleri gibi konulara kısaca değinilmiştir. Daha sonra, geniş kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu taramada, dönen disk probleminin en eski ve en çok üzerinde durulan haline vurgu yapılmıştır. Sonraki bölümde ise dönen disk üzerindeki akış incelenmiş, özellikle yavaşlayarak dönen bir diskin neden olduğu nanoakışkanların kararsız akışının etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma, su temel akışkanı ile Gümüş (Ag), Bakır (Cu) ve Bakır Oksit (CuO) gibi üç farklı elementin nanoakışkanları arasındaki etkileşimi ele almıştır. Son bölümde ise nanoakışkanların yüzey pürüzlülüğü, kararsızlık parametresi ve nanoparçacık hacim oranı gibi faktörlere olan durumları incelenerek, bu parametrelerin akışkanın karakteristik özellikleri üzerindeki etkileri detaylandırılmıştır. Bu kısım, teze orijinallik katmıştır ve akışkanın özelliklerini anlamak için önemli bir katkı sağlamıştır.