Savaş sonrası yer kimliğini ve yer hafızasını keşfetmek: Antik Halep, Suriye örneği - Olabi, Joudy
Bu tez, Suriye'nin Eski Halep kentinde yer kimliği ve yer hafızasını nitel bir vaka çalışması olarak incelemektedir. Suriye'deki uzun süredir devam eden çatışmanın, insanların bu tarihi şehre olan duygusal ve sembolik bağlarını nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Tez, karma yöntem tasarımını takip eder ve anketin yanı sıra derinlemesine mülakat oturumunu da içeren bir yaklaşımı benimser. Anket, Eski Halep'te yaşayan veya orayı ziyaret eden 60 katılımcının yanıtlarını toplamak amacıyla oluşturulmuştur. Mülakat oturumu ise 20 katılımcıdan oluşmuş ve ayrıntılı analiz sağlamak amacıyla ses kaydı altına alınmıştır. Katılımcılar, çoklu ideolojileri sağlamak amacıyla rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Temel bulgular, katılımcıların Eski Halep ile derin duygusal ve sembolik bağlara sahip olduğunu ve şehrin mimarisine verilen zararın, katılımcıların kişisel ve kolektif hafızasında önemli değişikliklere yol açtığını göstermektedir. Çatışma öncesinde, özellikle Halep Kalesi gibi Halep'teki simge yapılar, şehrin ve sakinlerinin kimliğinde önemli bir rol oynamaktaydı. Yıkım ve çatışma, bu simge yapılarla ilgili hafızanın değişmesine ve kayıp ve kopukluk duygularının oluşmasına neden olmuştur. Çalışmada ayrıca Bosna-Hersek'teki Mostar Köprüsü ve İrlanda'daki Belfast'ta yer alan St. Anne Katedrali üzerine karşılaştırmalı bir analiz de yapılmıştır. Bu simge yapılar, Halep Kalesi gibi, büyük yıkım ve yeniden inşa süreçleri yaşamış ve ilgili toplulukların yer bağlanımı ve yer kimliğinde önemli bir rol oynamıştır. Karşılaştırmalı analiz, bu savaş mağduru simge yapıların direnç ve iyileşme süreçlerinde benzerlikler ve farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular ve sonuçlar, mimari simge yapıların yer kimliği ve hafızasını, çatışma ve yıkım dönemlerinde bile korumadaki önemli rolünü vurgulamaktadır. Bu araştırma, hafıza çalışmaları ve yer bağlanımı alanında, toplulukların kimliklerini nasıl müzakere ettiğini ve yeniden inşa ettiğini anlamak için bir bakış açısı sunmaktadır. Çevrimiçi veri toplama prosedürleri nedeniyle girmiş olabilecek önyargılar ve yansıtıcı bir örneklem oluşturma zorlukları ile sınırlı olmasına rağmen, daha fazla araştırmayı hak eden önemli içgörüler sağlamaktadır. Bu çalışmanın daha ileri geliştirilmesi, benzer temaların farklı bir çatışma bölgesinde incelenmesini ve daha geniş veri toplama tekniklerinin kullanılmasını içerebilir.