Kentsel tasarımda su duyarlılığı: İklime bağlı su kıtlığına dayanıklılık oluşturmanın ve sürdürülebilir su yönetim sistemlerine ulaşmanın yolu: Bursa örneği - Hassanin, Abdulrahman
Hızlı kentleşme ve iklim değişikliği göz önüne alındığında, sel, kuraklık ve kirlilik nedeniyle daha da kötüleşen su kıtlığı, dünya çapında kentler için ciddi zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Bursa da dahil olmak üzere Türkiye'deki şehirler su kıtlığından etkilenmektedir. Bursa'da son yıllarda sel felaketleri ve kuraklık olayları yaşanmıştır. Mevcut yağmur suyu yönetimi uygulamaları, özellikle ekolojik sistemler, yerleşimler ve altyapı ağları gibi hassas kentsel bileşenlerde, etkinlikleri ve çevresel etkileri açısından bariz bir şekilde yetersiz kalmaktadır. Suya Duyarlı Kentsel Tasarım (SDKT), dayanıklılığı artırmak ve sürdürülebilir su sistemlerini teşvik etmek için bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tez, hem eski hem de yeni mahallelerde ilçe ölçeğinde uygulanabilir SDKT çözümleri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, en iyi uygulamaları belirlemek için dünya çapında uygulanan Düşük Etkili Kalkınma (DEK) ve Yeşil Altyapı (YA) dahil olmak üzere farklı su yönetimi (SY) uygulamalarının etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Bursa'nın Osmangazi ilçesinde vaka analiz çalışmasına odaklanmaktadır. Osmangazi vaka analiz çalışmasında, önerilen Sürdürülebilir Kentsel Su Yönetimi (SKSY) yaklaşımı uygulanacak ve strateji bölge için özel bir öneriye dönüştürülecektir.