Impact of lack of public green areas on the living conditions of Mogadishu's residents - Hassan, Abdulwasa Abdiwali; Akay, Abdullah Emin; Bursa Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2024)
Son zamanlarda kentsel yeşil alanlar rekreasyonel kullanım, estetik ve dinlenme mekanlarını içeren işlevleri toplumun beklentilerinin başında gelmektedir. Şehirlerdeki bu yeşil alanlar enerji kullanımını azaltmakta, soğutma etkisini kolaylaştırmakta, su ve hava kalitesini iyileştirmektedir. Yeşil alanların korunması, bu alanlardaki biyolojik çeşitliliğin ve yaban hayatının sürdürülebilirliği açısından da önemlidir. Kentte doğal olarak bulunan veya yapay olarak oluşturulan bitki örtüsü, ağaç ve ağaç gruplarından oluşan kentlerdeki yeşil alanlar, kamu yararına uygun olarak kurulacak, korunacak ve yönetilecektir. Bu tez, Somali'nin Mogadişu kentinde kentsel yeşil alanların (KYA'ların) kentsel yaşamın sosyo-ekonomik, çevresel ve sağlık yönleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Parklar, bahçeler ve ağaçlarla kaplı caddeler de dahil olmak üzere kentsel yeşil alanlar, kentsel yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran kentsel altyapının hayati bileşenleridir. Karma yöntem yaklaşımı kullanan bu çalışma, 2002 ve 2023 yılları arasında şehrin yeşil örtüsündeki mekânsal ve zamansal değişiklikleri değerlendirmek için Mogadişu sakinleriyle yapılan yüz yüze anketi i-Tree Canopy aracını kullanan CBS tabanlı analizle birleştirmiştir. Anket sonuçları erişilebilir ve iyi korunan yeşil alanların, sakinlerin zihinsel ve fiziksel sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiğini, sosyal etkileşimleri teşvik ettiğini ve mülk değerlerinin artması ve yerel iş fırsatlarının artması gibi ekonomik faydalara katkıda bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca, i-Tree analizi, çalışmada dikkate alınan zaman periyodu boyunca yeşil örtüde endişe verici bir azalma olduğunu ve buna karşılık geçirimsiz yüzeylerde bir artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yeşil alanlardaki bu azalma, karbon tutulması gibi ekolojik hizmetlerin azalmasıyla ilişkilidir ve kentsel ısı adası etkisi gibi zorlukları daha da artırmaktadır. Bulgular, çatışma sonrası ortamlarda kentsel dayanıklılığın arttırılmasında ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde KYA'ların kritik rolünü vurgulamaktadır. Çalışma, yalnızca çevresel sürdürülebilirlik için değil aynı zamanda Mogadişu'da sosyal uyum ve ekonomik refahı teşvik etmek için de hayati önem taşıyan yeşil alanların korunmasına ve genişletilmesine öncelik veren stratejik kentsel planlama ve politika girişimlerini savunmaktadır. Tez, şehir planlamacılarına ve yerel yönetimlere, kapsamlı yeşil alan planlamasını Mogadişu'nun daha geniş kentsel gelişim gündemine entegre ederek sürdürülebilir ve yaşanabilir kentsel ortamlar sağlamaları yönünde öneriler sunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2024
Kaynakça : 52-55 sayfa
Keywords: Urban green areas; Healh benefits