Kabak türlerinin topraktaki ddt ve türevlerini bünyesine alma mekanizmasının araştırılması - Koç, Elif.; İşleyen, Mehmet; Fen Bilimleri Enstitüsü (Bursa, 2019)
DDT Türkiyede 1985 yılında yasaklanana kadar yaygın olarak kullanılmıştır. Toprağa atılan DDT zamanla biyotik ve abiyotik yollarla DDD ve DDE gibi 2 metabolik ürüne dönüşür ve bunlar kalıcı organik kirleticiler (KOK) olarak bilinirler. Fitoremediyasyon dışındaki bütün teknolojilerin KOK ile kirlenmiş alanların remediyasyonunda kullanılması hem etkisiz hem de çok pahalıdır. Daha önce yapılan çalışmalarda Cucurbita pepo ssp. pepo (Black Beauty) türü kabakların DDE ile kirlenmiş topraklarda yetiştirldiğinde, DDE'yi yapısında etkin biriktirme potansiyeli ve özelliğinin olduğu gözlemlenmiştir. Ancak bu tür kabakların bu işi nasıl yaptığı ile ilgili mekanizma henüz aydınlatılamamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Kaynakça : 32-38 sayfa.
Keywords: Bursa Teknik Üniversitesi. -- Tezler; Cucurbita, DDE, DDD, DDT, KOK