Müsilaj arıtımı için susuzlaştırma proseslerinin incelenmesi - Peker, Şeyma; İşleyen, Mehmet; Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (Bursa, 2023)
Bu çalışma ile ekosistemi tehdit eden müsilajın elektrooksidasyon düzeneği ile yapısındaki ağır metal, anyon, katyon, toc, nem içeriği, ph ve bakteriyolojik değişimleri incelenmiştir.Marmara denizinin yüzeyinden sıyırma yöntemiyle toplanan müsilaj numunelerine elektrooksidasyon düzeneği ile farklı zamanlarda farklı akımlar uygulanmış ve analizleri yapılmıştır. Başlangıçtaki akım uygulanmamış kontrol numunesi ile konsantrasyonları karşılaştırılmıştır. Çalışmalar sonunda müsilajın nem oranının ortalama %96,1 olduğu tespit edilmiştir. Yapılan ağır metal analizlerinde müsilajın katı fazında Al, Ar, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Zn, P ve V konsantrsyonları 3A akım uygulandıktan 8 saat sonunda konsantrasyonları artış göstermiş olup B azalmıştır. Müsilajın sıvı faz kısmında ise Al, Ar, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, P konsantrsyonları baştaki konsantrasyonlarına göre azalmış olup B ve Cr artmıştır. Yapılan katyon analizlerinde NH4 konsantrasyonu azlmış olup, Na, K, Mg, Ca konsantrasyonları 3A 8 saat sonunda konsantrasyonlarında artış gözlenmiştir. Anyon konsantrasyonları başlangıçtakine göre artış olduğu gözlenmiştir. TOC konsantrasyonu 3A 8 saat sonunda başlangıç konsantrasyonuna göre azalmıştır. Bakteriyolojik analizlerinde ise 3 amper uygulandığında tüm dilüsyonlarda bakteri tespit edilememiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2023
Kaynakça var.
Keywords: Müsilaj; Elektrooksidasyon