İstatistik mekaniğe giriş - Karaoğlu, Bekir (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2012)
Maddenin gözlenen makroskopik özelliklerini mikroskopik yapıdan yola çıkarak açıklayan İstatistik Mekanik, fiziğin en önemli araştırma alanlarından biridir. Sadece basit olasılık varsayımlarından yola çıkarak elde edilen sonuçlar, Termodinamik biliminin temelini oluşturduğu gibi, maddenin gözlenen kuantum davranışlarını da açıklar. Süperiletkenlik, karacisim ışıması, bozon yoğunlaşması... gibi kuantum olayların anlaşılması, 20. yüzyılın teknolojik atılımlarının itici gücü olmuştur. Maxwell, Boltzmann, Einstein, Gibbs, Fermi ve Dirac gibi büyük bilim adamlarının katkılarıyla gelişen bu bilim dalı Fizik eğitiminin vazgeçilmez bir dersi olmuştur. Bu kitap İstatistik Mekanik biliminin temellerini modern bir yaklaşım ve kolay anlaşılır bir dille öğretmektedir. Kitapta 25 çözümlü örnek ve 79 problem vardır.
Dizin vardır.
2
Keywords: Gazların kinetik kuramı; İstatistiksel fizik; Statistical physics