Mekanik titreşimler: teorik açıklamalar ve uygulamalar - Tahralı, Necati (Seçkin/Teknik No, 2017)
Mühendislik eğitiminde, teknik olayların meydana gelişini açıklamak ve matematik (parametrik) denklemleri vermek yeterli değildir. Bunları ve elde edilen sonuçları yorumlamak esas olmalıdır. Okulda öğrenilen temel bilgileri sanayinin çeşitli dallarındaki özel problemlere uygulamak esas alınmalıdır. Bu sebeplerden dolayı mühendis adaylarının eğitim esnasında mümkün olduğu kadar çok sayıda problem çözmesinde fayda vardır. Bir mühendis adayı, temel olarak, meslek hayatında karşılaşabileceği problemleri çözebilmek için nasıl düşünmesi gerektiğini öğrenebilmelidir. Mekanik Titreşimler, Teorik Açıklamalar ve Uygulamalar isimli kitabımız, esasen, makine mühendisliği lisans eğitim-öğretimindeki ders müfredatına uygun ve daha kapsamlı olarak hazırlanmıştır. Temel konuları izah etmesi sebebiyle konuyla ilgili diğer mühendislik disiplinleri için de bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Çözümlü problem örneklerinde özellikle fiziki (gerçek) modellerden matematik modele geçişi veya matematik modellerin gerçek modellere uyarlanması gösterilmiştir. Matematik (teorik) modelin analitik çözümlerinde, dönen vektörler için karmaşık (kompleks) düzlem ve trigonometrik düzlem esas alınarak tasarımla ilgili irdelemeler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kitapta, örnek problemler ve çözümleri, çoğunlukla makine mühendisliğinde karşılaşılan dinamik konuları üzerinde gösterilmiştir. Kitap sekiz bölüm içinde ele alınmıştır. Giriş bölümünde mekanik titreşimler ile ilgili tarihçe, kısa literatür değerlendirmeleri, araştırmalar ve gelişmeler açıklanmış, Ek'ler bölümünde ise önemli şekiller, tablolar ve standartlar verilmiştir. Mekanik Titreşimler, Teorik Açıklamalar ve Uygulamalar kitabımızın öğrencilere, mühendislere ve bu konuda çalışan araştırmacılara yararlı olmasını dileriz.