Ruby on rails web framework için Ruby - Karaçay, Timur (Seçkin Yayıncılık. Teknik ;, 2014)
Ruby'e giriş niteliğinde olan bu kitap, hiç programlama bilmeyenlere programlamanın temellerini ve Ruby'i öğretmek amacıyla yazılmıştır. Sisteminize Ruby'i nasıl yükleyeceğinizden başlayarak, Ruby araçlarını tanıtan kitap, 20 örnek uygulama ve 143 program ile konuları akıcı bir üslup ve pedagojik yöntemlerle anlatmaktadır. Ruby, Nesne Tabanlı Programlama dillerinin ulaştığı son aşamanın niteliklerini taşıyan etkileşimli, yorumlayıcı ve nesne tabanlı bir dildir. Javascript, VBasic, PHP, ASP, JSP gibi script dillerinin bütün hünerlerini taşır. Ruby nesne tabanlı bir dildir. OOP'nin bütün yetenekleri onda vardır. Ruby, bilgisayar teknolojisinin hemen her alanına girmiştir. Ona dayalı olan Ruby On Rails web çatısı, genç kuşak arasında en yaygın kullanılan web aracıdır. Otuzdan çok kitaba imza atmış olma yanında TDK ve TÜBA'nın bilimsel terim üretme çalışmalarına etkin olarak katılan yazar, bu kitapta da Türkçe bilim terimlerini kullanmaya özen göstermiştir. Ruby dilinin yaratıcısı Yukihiro Matsumoto, yarattığı dili şöyle anlatıyor: "Ruby dilini yaratırken, bütün enerjimi, onun programlamayı kolaylaştıran ve hızlandıran bir dil olmasına harcadım. Nesne tabanlı olma özelikleri dahil, bütün nitelikleri benim gibi sıradan programcıların beklentilerini karşılayacak biçimde tasarlanmıştır. Programcıların çoğu onun zarif ve kolay kullanılan bir dil olduğunda hemfikirdir. O nedenle, Ruby ile program yazmaktan zevk almaktadırlar"