Modern kontrol mühendisliği - Ogata\ - Gündoğdu, Ömer (Ankara; Palme Yayınları, 2019)
Modern Kontrol Mühendisliği Bu kitap, kontrol sistemlerinin analizi ve tasarımı konusunda önemli kavramları ta- nıtmaktadır. Okuyucular, üniversitelerde ve yüksekokullarda kontrol sistemi dersle- ri için açık ve anlaşılabilir bir ders kitabı olduğunu göreceklerdir. Üst düzey elektrik, mekanik, havacılık veya kimya mühendisliği öğrencileri için yazılmıştır. Okuyucunun aşağıdaki önkoşulları yerine getirmesi beklenir: Diferansiyel denklemler, Laplace dönüşümleri, vektör matris analizi, devre analizi, mekanik ve termodinamik ile ilgili giriş dersleri.Bu basımda yapılan temel değişiklikler aşağıdaki gibidir:• Çeşitli girişlere kontrol sistemlerinin cevaplarını elde etmek için MATLAB kulla-nımı artırılmıştır.• MATLAB ile hesaplamalı optimizasyon yaklaşımının faydası gösterilmiştir • Kitap boyunca yeni örnek problemler eklenmiştir. • Daha önemli konulara yer açmak için ikincil öneme sahip olan bir önceki baskıdaki materyaller silinmiştir. İşaret akış grafikleri kitaptan çıkarıldı. Laplace dönüşümü ile ilgili bir bölüm silindi. Bunun yerine, Laplace dönüşüm tabloları ve MATLABile kısmi kesir açılımı, sırasıyla Ek A ve Ek B'de sunulmaktadır.• Vektör-matris analizinin kısa bir özeti Ek C'de sunulmuştur. Bu, okuyucunun kontrol sistemlerinin analiz ve tasarımında yer alabilecek n x n matrislerin tersini bulma- sına yardımcı olacaktır.Modern Kontrol Mühendisliği'nin bu baskısı on bölüm halinde düzenlenmiştir. Bukitabın ana taslağı aşağıdaki gibidir: Bölüm 1, kontrol sistemlerine bir giriş niteliğinde-dir. Bölüm 2, kontrol sistemlerinin matematiksel modellenmesi ile ilgilidir. Doğrusalolmayan matematiksel modeller için doğrusallaştırma tekniği bu bölümde sunulmuş
2
Keywords: Engineering sciences; Mühendislik; Mühendislik bilimleri