Elektronik devrelerde hata: Arıza arama\ - Arıkan, Şerafettin (Ankara: Seçkin Yayınları, 2018)
Kitap gördüğü yoğun ilgi sonucunda kısa sürede 3. Baskısını yapmıştır. Mesleğinizde son derece bilgili bir elektronik mühendisi ya da teknikeri olabilirsiniz. Ama bu arıza bulma konusunda sizlerin çok iyi olacağınız anlamına gelmeyebilir. Arızayı bulmak apayrı bir konudur ve tamamen tecrübeye dayalıdır. Arıza gidermek için şüphesiz elektronik bilgisine ihtiyacınız olacaktır fakat bu tek başına yeterli olmayacaktır. Gerçek bir devre önünüze geldiğinde arızanın hangi katta veya hangi elemanda olduğunu belirlemek her zaman kolay olmayacaktır. Bu tamamen sizin deneyiminize ve bu konudaki isteğinize bağlıdır. Kitapta arızayı bulmak için temel teknikler açıklanmış, açıklamalar ışığında devreyi takip ettiğinizde arızayı daha kolay bulmanız sağlanmıştır. Anlatılan konuları bitirdiğinizde; arızalı bir cihaz karşınıza geldiğinde, kolaylıkla arızayı belirleyip, devreyi çalışır duruma getirmeniz amaçlanmıştır. Tüm bunları yapabilmek için bu kitapta basit fakat basit olduğu kadar da günlük hayatta kullanılacak devreler seçilmiştir. Öncelikle, konuyu daha iyi anlamanız için bu devrelerin çalışma prensibi verilmiştir. Daha sonra devrede oluşabilecek muhtemel arızalar ve bunların devrede sebep olduğu muhtemel gelişmeler anlatılmış, hangi yöntemle hangi arızanın - hatanın- bulunabileceği açıklanmıştır. Kitap, hata/arıza (arıza analizi) dersine uygun olarak hazırlanmış olsa da, bu konuyla ilgilenen mühendis, tekniker, tasarımcı, araştırmacı ya da elektronikle amatörce uğraşan ve elektronik cihazlarda hata bulma konusu ile ilgilenen uygulamacıların aradığı bir başvuru kaynağı olacaktır.
2
Keywords: Circuit Design -- Analysis; Devre Tasarımı -- Analizi; Mühendislik -- Teknik