Doğrusal optimizasyondan çıkış: ders notları - Pınar, Mustafa Çelebi (Ankara: Seçkin Yayınevi, 2020)
Kitap, elektronik bilgisayarların başlangıcı ile 1950'lı yıllardan itibaren son derece popüler olan Doğrusal Programlama (Linear Programming) konusuna taze bir bakışla yaklaşan ders notlarından oluşmaktadır. Eser, önce Doğrusal Programlama tekniğinin bazı yeni mühendislik ve iktisat uygulamaları ile konuya giriş yapar ve daha sonra problemlerin matematik temellerine inerken, çok sayıda örnek ve egzersizle kavramları pekiştirir. Eşterslik (dualite) kuramı üzerinde özellikle durulur ve yabancı kaynaklarda dahi bulunmayan bir netlikte kuramı çok sayıda örnekle sunar. Başka kitaplarda rastlanmayan uygulamaların ardından Simpleks yöntemi ve İç nokta algoritmaları tartışıldıktan sonra kitap bazı pratik hesaplama araçlarını kısaca tanıtarak son bulur. Eser, yazarın 30 yıllık ders ve araştırma tecrübesi ile kaleme alınmıştır. Kitap, üniversitelerdeki ilgili lisans ve yüksek lisans derslerine uygun olarak hazırlanmış olsa da, bu konuyla ilgilenen mühendis, araştırmacı ya da uygulamacıların aradığı bir başvuru kaynağı olacaktır. Ayrıca mühendislik ve iktisat bölümleri için de bir yardımcı kaynak olabilecektir
1
Keywords: Doğrusal optimizasyon; Linear optimization