Enerji teknolojileri ve enerji yatırım projeleri - Sevim, Cenk (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2019)
Enerji piyasaları ve teknolojileri konusundaki bilgi ve deneyimini aktaran yazar, hem enerji teknolojileri hem de enerji projeleri konularını bir arada, sade ve anlaşılır bir dille dört ana bölümde anlatmıştır. Kitabın birinci bölümünde, makro bakış açısı ile günümüzdeki enerji teknolojilerindeki tercihler ve eğilimler hakkında açıklamalar yapılmış, orta vadede enerji pazarlarında ki olası öngörüler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, günümüzde kullanılan petrol, doğal gaz, kömür, nükleer enerji, jeotermal enerji, biyokütle, su enerjisi, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, enerji depolama teknolojileri, karbon yakalama ve depolama teknolojisinin temel prensipleri açıklanmıştır. Bu bölümde söz konusu enerji teknolojileri ile ilgili açıklamalar yapılırken mühendislik bilim dalı dışındaki okuyuculara da hitap edebilmek ve okuma kolaylığı sağlayabilmek için sadece ana prensipler üzerinde durulmuş ve teknik konular çok detaylandırılmamıştır. Üçüncü bölümde, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan temel metotların temel prensipleri açıklanmıştır. Bu bölümde, yatırım projelerinde kullanılan etüt türleri, belirlilik ve risk varsayımları altında kullanılan yatırım değerlendirme metotları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları özelinde yatırım projeleri uygulama adımları açıklanmış ve yatırım projeleri için olası finansal kaynaklar hakkında temel bilgiler verilmiştir.
1
Keywords: Energy, -- mining; Enerji, -- maden