Mobil iletişim teknolojilerinin yapısı ve kullanılan şifreleme algoritmaları - Akgün, Fatma (Ankara : Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Bilim ve teknolojide yapılan gelişmelerle kullanıcıların zaman ve mekân bağımsız olarak hareket özgürlüklerine sahip olabildiği mobil iletişim sistemleri ortaya çıkarılmıştır. Kablolu iletişim sisteminin yarattığı sıkıntı ve kısıtlamalar, kullanıcılar arasında kablosuz iletişimi sağlayan mobil haberleşme sistemine geçişi hızlandırmıştır. Mobil iletişim sistemleri sayesinde kullanıcılar gerek eğitim süreçlerinde, gerekse de iş ve kişisel yaşamlarında istedikleri bilgiye her an ulaşıp, araştırma yapabilmekte, kendilerini ilgi duydukları alanda geliştirebilmekte ve dilediği kişilerle iletişim kurup sesli veya görüntülü konuşma yapabilmektedirler. Öte yandan kullanıcılar arasında hızla yayılmakta olan bu teknolojiler çeşitli güvenlik riskleriyle de karşı karşıya kalabilmektedir. Dolayısıyla mobil iletişim teknolojilerinde bu tür sıkıntıları ortadan kaldırmak ve kullanıcıların güvenli bir şekilde erişim, iletişim ve haberleşmesini sağlamak üzere mobil iletişim sistemleri üzerinde kimlik doğrulama algoritmaları ve bunun yanı sıra veri şifreleme algoritmaları kullanılmaktadır. Şifreleme işleminde çeşitli kriptografik algoritmalar kullanılarak iletilen bilginin sadece alıcı ve verici tarafta bulunan şifreleme algoritmaları ile çözülmesine izin verilmektedir. Mobil iletişim sistemleri içerisinde yer alan farklı türde haberleşme standartlarında kullanılan çeşitli şifreleme algoritmaları sayesinde de iletişim yapısının güvenliği ve güvenilirliği sağlanmaktadır
1
Keywords: Bilgisayar ve öğretim teknolojileri; Computer and ınstructional technologies