R programlama dili ve jamovi ile meta analiz uygulamaları - Eser, Mehmet Taha.; Aksu, Gökhan; Yurtçu, Meltem (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Son yıllarda birçok araştırmacı tarafından analizlerin analizi olarak tanımlanan meta-analiz aynı amaçla yapılmış çalışmaların sonuçlarını bir araya getirerek çalışılan konu alanı hakkında genel bir sonuca ulaşılmasını sağlamaktadır. Böylece farklı araştırmacılar tarafından farklı gruplarla gerçekleştirilmiş bireysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar birleştirilerek alana ilişkin büyük resmi görebilmek mümkün olmaktadır. Bu aşamada meta-analiz çalışmalarında kullanılacak istatistiksel programların da büyük bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Meta-analiz konusunda yapılan bilimsel çalışmalarda uzun yıllardır ücretli programların kullanılması araştırmacıları analiz yapma ve elde ettikleri sonuçları yorumlama aşamasında bazı sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bu kitap ile özellikle açılır menü özelliğine alışmış olan araştırmacılar için Jamovi, kod yazma veya paket konusunda uzmanlaşmak isteyen araştırmacılar için R programı ile meta-analiz çalışmalarının nasıl gerçekleştirileceği anlatılmaktadır. Her iki programın da ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması sebebiyle araştırmacılar analizler için herhangi bir lisans ya da kullanım ücreti ödemedikleri gibi farklı uzmanlar tarafından geliştirilmiş paketler üzerinden toplamış oldukları verileri farklı yöntemlerle analiz etme imkanına sahiptirler. Kitap kapsamında birinci bölümde R ve Jamovi programları tanıtılmış ve her bir menü için örnek birer uygulama üzerinden programdan elde edilecek sonuçlardan bahsedilmiştir. Kitabın ikinci bölümünde meta-analize ilişkin geniş bir teorik açıklama ile alan yazında anlaşılmayan veya hatalı yorumlanan bazı kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Kitabın üçüncü bölümünde ise hem R hem de Jamovi ile farklı meta-analiz çalışmalarına ilişkin uygulama örnekleri yer almaktadır. Özellikle Jamovi ve R programlarına giriş niteliğinde olan bu kitabın lisans ve lisanüstü çalışma yapan öğrenci ve akademisyenlere oldukça faydalı olacağı düşünülmektedir.
1
Keywords: Bilgisayar bilimi; Computer science