Mühendislik alaşımları için faz diyagramları - Karaaslan, Ahmet (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2010)
Faz, malzemenin bir bölgesinden başka bir bölgesine göre yapı ve/veya bileşimindeki farklılıkları ifade eden, malzeme biliminde mikroyapıyı tanımlayan bir terimdir. Denge koşullarında soğuyan bir malzemenin yapısında farklı sıcaklıklarda ve bileşimlerde oluşan fazların, bir elementin veya bileşiğin bir diğerinin içindeki katı çözünürlüğünün ve malzemedeki farklı fazların ergime-katılaşma sıcaklıklarının tespit edilmesinde faz diyagramlarından yararlanılır. Bu bağlamda malzemelerin ergiyik-katı aralığındaki katılaşma süreçlerinde, farklı sıcaklık ve bileşimlerde ortaya çıkan yapılar, ısıl işlemlerde ısıtma ve soğutma aşamalarında gerçekleşen dönüşümler, ergitme kaynak yöntemleri ile gerçekleştirilen birleştirmelerde kaynak dikişi ve ısı etkisi altındaki bölgelerdeki mikroyapısal yeni oluşumların tümü faz diyagramları ile açıklanabilmektedir. Bu kitapta bir yandan faz bilimi ve faz diyagramları hakkında genel bilgiler verilmiş, diğer yandan faz diyagramlarının uygulanışlarının daha iyi anlaşılabilmesi için demir esaslı ve demir dışı mühendislik alaşımları ile örnek faz diyagramları ve bu diyagramlardan seçilen farklı bileşimlerin dokuları derinlemesine açıklanmıştır
1
Keywords: Genel mühendislik; General engineering