Atıksu mühendisliği - Berkün, Mehmet (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2017)
Atıksuların toplanması, arıtılması uzaklaştırılması ve denizlere deşarjı, su kaynaklarının ve çevrenin korunmasının ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede ülkelerin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlarlar. Atıksuların toplanması, arıtılarak uzaklaştırılması ve denizlere deşarjı, doğru şekilde tasarlanmış ve uygulanmış mühendislik yapıları ile mümkündür. Aynı zamanda, yapılan işin sürekliliği ve güvenilir olması da önemlidir. Yapım ve işletme maliyetleri çok yüksek olan bu tesislere, ülkemizin her şehrinde ve kasabasında gereksinim duyulmaktadır. Atıksu arıtma, toplama ve denize deşarjı sistemleri, ihtiyaca göre ayrı ayrı yapılabildikleri gibi, birlikte de planlanabilirler. Su mühendisliğinin gerçekte birbiri ile iç içe olan bu üç önemli konusu, kitapta detaylı bir şekilde ele alınıyor. Üç kısımdan oluşan kitabın birinci kısmında atıksuları toplama sistemlerinin, ikinci kısımda atıksu arıtma sistemlerinin, üçüncü kısımda ise denize deşarj sistemlerinin tasarım ve projelendirilmeleri ile ilgili esaslar veriliyor. Atıksu arıtma sistemleri konularında, membranların uygulanması ile bilgilere de ayrıca yer veriliyor. Bu konular, sistem boyutlandırma ve projelendirme örnekleri ve çözümlü problemlerle destekleniyor
1
Keywords: Atıksu mühendisliği; Wastewater engineering