Dinamik sistemlerin modellenmesi ve kontrolü - Mazanoğlu, Kemal (İstanbul : Literatür Yayıncılık, 2017)
Bu kitapta, ilgili matematiksel temeller özetlendikten sonra, dinamik davranış sergileyen mekanik, elektriksel, akışkanlı, termal ve çok disiplinli sistemlerin diferansiyel denklemlerinin çıkarılması suretiyle modellenmesi ve benzetimi sunulmakta olup ayrıca bu sistemlerin zaman ve frekans davranış karakteristikleri incelenmektedir. Kontrol sistemleri kapsamında, işaret akış ve blok diyagramları, transfer fonksiyonunu ve kazancı bulma yöntemleri, zaman ve frekans cevabı analizleri, kararlılık analizleri, bozucu girdi etkisinde kontrol performansları gibi konular ayrıntısıyla anlatılmaktadır. Ele alınan konular, 152 adet çözümlü örnek ile desteklenerek olabildiğince basit bir dille sunulmaya çalışılmıştır. Çözümlü örneklerde yapılan matematiksel çözümlerin her aşaması sözle de açıklanarak çözümlerin anlaşılması kolaylaştırılmaya çalışılmıştır. Çözümlü örnekler dışında, bölüm sonlarında tekrar çalışma soruları da bulunmaktadır. Kitap, mühendislik fakültelerinde sistem dinamiği, sistem modelleme, otomatik kontrol, kontrol sistemleri vb. isimlerle okutulan derslerin içeriğini kapsamaktadır. Kitaptaki konular, ağırlıklı olarak lisans seviyesinde olmakla birlikte lisansüstü seviyede ele alınan konular ve örnekler de mevcuttur.
1
Keywords: Genel mühendislik; General engineering