Taşınım olayları ortak yaklaşım - Brodkey, Robert S. (Literatür Yayıncılık, 2012)
Ohio State Üniversitesi öğretim üyelerinden Robert Brodkey ve Harry Hershey tarafından yayınlanan Taşınım Olayları Ortak Yaklaşım kitabı, Taşınım Olaylarına yani ısı, kütle ve momentum transferine ait kavramları ortak ve bütünleştirici bir tarzda ele almış, birbirleriyle ilişkilendirerek genel eşitlikler halinde ifade etmiştir. Kitabın özellikle taşınım olaylarına ait temel kavramları son derece anlaşılabilir ve basit bir şekilde sunması ve öğrenciyi konudan koparmadan karmaşık uygulamalara girmesi, lisans eğitimi açısından potansiyel zorluk taşıyan Taşınım Olayları konusunda öğrenci ve uzman olmayan okuyucu açısından son derece faydalıdır. Basit tanımlamalar ile okuyucuya verilen bu temel kavramlar, daha sonra kitapta ileri düzeyde ve ayrı bölümler halinde tartışılmıştır. Taşınım Olayları Ortak Yaklaşım kitabında, Isı transferi ayrıntılı olarak incelenmiş, kütle ve momentum transferi ise daha kolay anlaşılan ısı transferi ile benzerlikleri kullanılarak verilmiştir. Kitapta ayrıca bir kimya mühendisi için gereken bütün akışkanlar mekaniği konuları sunulmuştur. Ayrıca kitapta karıştırma, karıştırıcı tasarımı ve akışkanlaştırma konuları ayrı bir bölümde incelenmiştir. Bu açıdan da bu kitap benzerlerinden farklı ve tektir. Taşınım Olayları Ortak Yaklaşım kitabı Amerika Birleşik Devletlerinde, 2003 yılında yeni bir düzenlemeyle iki cilt halinde basılmıştır. Kitabın bu baskısını temel alarak biz de kitabın Türkçe çevirisini iki cilt olarak yayınlamayı faydalı bulduk. Kitabın birinci cildi, Taşınım Olaylarındaki Temel Kavramlar isimli birinci kısmı kapsamaktadır. ikinci cilt, 2003 yılında yayınlanan orijinal kitapta olduğu gibi, Taşınım Olaylarının Uygulamaları ve Taşınım Özellikleri konularını kapsamaktadır. Bu bölümde özellikle karıştırma ve akışkanlaştırma gibi diğer taşınım olayları kitaplarında pek bulunmayan konular da ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu konular özellikle Taşınım Olaylarının endüstriyel uygulamaları açısından da önem taşımaktadır. Birinci ciltte sunulan sekiz bölümden sonra, bu ciltte, 9. Bölümde, Karıştırma ayrıntılı bir şekilde, karıştırıcı tasarımı ile birlikte incelenmiştir. 10. ve 11. bölümlerde kanalları geçen akış verilmiştir. 12. bölümde daldırılmış cisimleri geçen akış ve akışkanlaştırma konusu incelenmiştir. 13. Bölümde kararsız hal durumundaki taşınım olayları, 14. bölümde taşınım özelliklerinin belirlenmesi ele alınmıştır. İkinci cildin son bölümü olan 15. bölümde ise Newtoyan olmayan olaylar ele alınmıştır.