İstanbul halk plajının uzun dönemli koliform değişimi - Yaşar, Ahmet Burak (Ankara: Gazi Kitabevi, 2019)
Bu çalışmada, İBB ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Doğu ve Batı Karadeniz'den başlayıp İstanbul Boğazı üzerinden devam edip Marmara Denizi üzerinde sonlanan geniş bir bölge üzerinde saptanmış izleme istasyonlarında yapılmış olan ölçüm sonuçlarından yararlanılarak, İstanbul Boğazı deniz suyu kalitesindeki değişimin izlenmesi ve İstanbul çevresinde deniz kirliliğine sebep olan kirlilik yüklerinin tespiti yapılarak deniz suyu kalitesinde olumlu/olumsuz yönde değişime neden olan başlıca kaynakların ve bunların olası nedenlerinin belirlenmesi amaçlanmış ve çevre yönetimine nasıl katkı sağlanabileceği araştırılmış. Çalışma kapsamında literatür bilgilerinden yararlanılarak, deniz kirliliğine neden olan etkenler, kirlilik parametreleri, deniz deşarjları, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nın sahip olduğu başlıca özellikler belirlenmiş, ayrıca İBB tarafından 2009 yılında 89 ayrı noktada ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2010-2017 yılları arasında 80 noktada yapılan kirlilik verisi ölçümlerinden yararlanılarak, (Fekal koliform, Toplam koliform) çevre kirliliğinin zamansal ve mekansal değişimi plajlar özelinde değerlendirilmiş. Bu çalışma 5 bölümden oluşturulmuş. Birinci bölüm kitabın amaç ve kapsamını, ikinci bölüm kitabın çalışma konusu ile ilgili olarak genel bilgiler ve literatür özetini vermektedir. Kitabın 3. bölümünde çalışmada kullanılan veriler, veri kaynağı ve verinin analiz ve değerlendirme yöntemi verilmektedir. Çalışmanın 4. bölümü sonuçlar ve değerlendirme bölümünü, 5. bölüm ise çalışma sonucunda varılan genel değerlendirmeleri içermektedir.
1
Keywords: Coliform exchange; Koliform değişimi