Rüzgar türbinleri aeorodinamiği - Hasen, Martin O.L.; Kahraman, Yaşar; Yiğit, Cemil (Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Rüzgâr Türbinlerinin Aerodinamiği kitabı, etkili bir rüzgâr türbini tasarımı için ana çözümler konusunda temel bir kaynaktır. Güncel olarak yayımlanan bu üçüncü baskıda yapısal, dinamik ve kontrol ile ilgili konular oldukça iyileştirilmiştir. Yeni kontrol bölümü, klasik hatve ve tork regülatörünün dönme hızı ve gücünü kontrol etmek için nasıl tasarlanacağına yönelik detaylar içermekteyken; yapısal dinamik bölümü, öne ve arkaya girdap durumlarındaki olayı açıklayan basitleştirilmiş bir mekanik sistem eklenerek genişletilmiştir. Okuyucular, ayrıca dikey eksenli rüzgâr türbinleri (Vertical-Axis Wind Turbines - VAWTs) ile ilgili yeni bölümlerden de yararlanacaklardır. Kitapta; türbin boyunca kütlesel debinin artışı, düşük ve yüksek rüzgar hızlarında performans, türbinin çalışacağı aşırı koşullarda değerlendirme ve türbinin ömür süresini hesaplamak için gerekli teori irdelenecektir. Klasik kanat elemanı momentum (Blade Element Momentum - BEM) metodu aynı zamanda öz modlar ve türbinin dinamik davranışını da içermektedir. Kitap, dinamiğin etkilerini ve bunun modern rüzgâr türbinlerinin tasarım ve doğrulamasında geniş bir şekilde kullanılan bir aeroelastik kod içerisinde nasıl modellenebileceğini tanımlamaktadır. Ayrıca kitapta, zamana bağlı yükler ve küresel durum çalışmalarına ilaveten tüm yapının titreşiminin nasıl hesaplanacağı da incelenmiştir. Martin O. L. Hansen Danimarka Teknik Üniversitesi'nde rüzgâr türbini ve ilgili teknolojiler alanında dersler veren bir öğretim üyesidir
1
Keywords: Rüzgar türbinleri; Wind turbines