Yeni başlayanlar için bilgisayar ortamında bireye uyarlanmış test yöntemi - Kezer, Fatih (Pegem Akademi Yayıncılık, 2020)
Bilimin her alanında olduğu gibi eğitim bilimlerinde de değişim, tarihsel süreçte kaçınılmaz olmuştur. Bilgi ve teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında, eğitim bilimlerinin önemli bir parçası olan ölçme ve değerlendirme süreci için de yeni yaklaşımlar ışığında yeni uygulamalar söz konusu olmaktadır. Dünyada nitelikli ölçme ve değerlendirme yapabilmek adına yeni yaklaşımların benimsenmesinin yanında, teknolojiye de ayak uydurulduğu görülmektedir. Bu yeni yaklaşım ve uygulamalar, alanda kimi zaman planlı bir şekilde kimi zaman zorunluluklar dâhilinde kendine yer bulmuştur. Klasik test kuramı üzerine yapılandırılmış olan geleneksel kâğıt kalem testleri, ölçme ve değerlendirmenin önemli bir parçası olsa da ciddi sınırlılıklar ve dezavantajlar barındırmaktadır. Bu sınırlılıkları azaltabilme iddiasıyla ortaya çıkan madde tepki kuramı, güçlü matematiksel alt yapısıyla farklı uygulamalar için kullanışlı olmuştur. Bu uygulama alanlarından bir tanesi de bireye uyarlanmış testlerdir. Bireye uyarlanmış test yöntemi, teknolojik gelişmelerin ölçme ve değerlendirme süreci içerisinde yer bulmasına ilişkin iyi örneklerden bir tanesidir. Kitapta, bireye uyarlanmış testlerin okuyucu tarafından daha iyi anlaşılması adına, öncelikle ölçme ve değerlendirmenin eğitimdeki yerinden, testlerin ortaya çıkışından ve psikolojik testlerin tarihsel sürecinden bahsedilmiştir. Daha sonra ölçme ve değerlendirmenin iki önemli kuramı olan klasik test ve madde tepki kuramına yer verilmiştir. Son olarak, bilgisayar ortamında bireye uyarlanmış test yönteminin temel amacı, tarihçesi ve uygulama şekli açıklanmıştır. Ayrıca yöntemin, içinde barındırdığı stratejilere; yöntemin avantaj ve dezavantajlarına da yer verilmiştir