Prosesler için uygulamalı ekserji analizi - Uysal, Bekir Zühtü (Gazi Kitabevi, 2020)
Ekserji proseslerde enerji kullanımının kalitesini gösteren bir araçtır. Proseslerde, hangi noktalarda potansiyel gelişmenin söz konusu olabileceğini ve enerji verimliliğinin artırılmasının mümkün olabileceğini belirlemede yardımcı olur. Ekserji kavramının temeli termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarıdır. Bu kitapta, entalpi, entropi, termomekanik ve kimyasal ekserji hesaplarının, tek ve çok bileşenli akımlar için nasıl yapıldığı özetlenmiştir. Bu hesaplarda referans hâl olarak seçilen çevre koşullarının önemi vurgulanmıştır. Kütle, enerji, entropi ve ekserji denklikleri kurularak, fiziksel ve kimyasal sistemlerin analizlerinin nasıl yapılacağı örnek proseslerle açıklanmıştır. Proseste enerjinin verimli ve yerinde kullanılıp kullanılmadığını anlamak ve optimizasyon için, ekserji kuramına dayanan termoekonomik analizin esasları da örneklerle anlatılmıştır.