Gerçek zamanlı kontrol - Kizir, Selçuk; Kelekçi, Ethem; Yaren, Tuğçe (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2021)
Gözden geçirilmiş 3. Baskısını yapan kitap üniversitelerin Mekatronik, Elektrik, Elektronik, Makina, Kontrol-Otomasyon Mühendisliği vb. bölümleri lisans ve lisansüstü öğrencileri için Otomatik Kontrol, Sayısal Kontrol (Ayrık Zamanlı Kontrol, Dijital Kontrol), Gerçek Zamanlı Kontrol, Bulanık Mantık vb. derslerde verilen teorik bilgilerin hızlı kontrol uygulamaları (rapid control prototyping) geliştirilmesine yönelik olarak hazırlanmıştır. Belirtilen ve diğer ilgili derslerde kaynak kitabı olarak kullanılabileceği gibi laboratuvar uygulamalarında yardımcı kaynak ve proje kitabı olarak ta kullanılabilir. Aynı zamanda kitapta verilen bilgilerin lisans öğrencilerinin bitirme projelerine ve lisansüstü tez çalışmalarına katkısı olacağı düşünülmektedir. Teori ile uygulama arasında bir köprü oluşturmayı amaçlayan kitap, özellikle öğrencilerin bu kapsamdaki eksikliklerinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Öğrencilerin temel kontrol konularını daha kolay anlayabilmesi ve uygulayarak test etmesi neden-sonuç ilişkisi içinde ele alınmaya çalışılmıştır. Kitapta verilen uygulamalarla sınırlı kalmayıp, verilen bilgi ve tekniklerle ilgili herkes tarafından kontrol, gömülü sistem, robotik, işaret işleme, iletişim, güç elektroniği vb. alanlara yönelik birçok proje ve uygulama geliştirilebilir. Yarışmalara hazırlanan teknik ekipler de kitaptan yararlanarak kolayca uygulama geliştirme-test-analiz vb. işlemleri gerçekleştirebilirler. Kitapta 10 çözümlü örnek, 39 adım adım uygulamalı örnek ve bu örneklerin üzerinden 37 ek uygulama problemi olmak üzere toplam 86 örneğe yer verilmekte, tasarım için geliştirilen Matlab/Simulink kod-model bilgileri de okuyucunun kullanımına sunulmaktadır.
1
Keywords: Elektronik mühendisliği; Electronic Engineering