Yapay zeka optimizasyon algoritmaları ve mühendislik uygulamaları - Bekdaş, Gebrail (Seçkin Yayıncılık, 2021)
Eser mühendislik, ulaşım, lojistik, finans, sağlık, eğitim, bilgisayar teknolojileri, makine ve enerji sistemleri, elektrik elektronik, iletişim, üretim başta olmak üzere hemen her alanda sıklıkla kullanılan optimizasyon işleminin verimli ve etkin olarak gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılan metasezgisel algoritmalarla ilgilidir. Metasezgisel yöntemler doğa gözlemleri sonucunda canlıların hareket, göç, beslenme benzeri süreçleri olabilecek en uygun şekilde sürdürme yetileri üzerine geliştirdikleri sezgisel davranışlara dayanarak ortaya konan matematiksel ifadeler sonucunda geliştirilmiş optimizasyon amacıyla kullanılan algoritmalardır. Eser içerisinde optimizasyon kavramı ve kullanım alanları, metasezgisel algoritmaların gelişim süreçleri, geçmişten günümüze yerli ve yabancı literatürde en sık kullanılan algoritmalara ait detaylı bilgilerin yanı sıra söz konusu algoritmaların çok sayıda uygulama örneği de sunulmuştur. Kitapta algoritmalar ile problemlere ait uygulamalar adım adım bilgisayar kodları yardımıyla sunulmuştur. Örnekler, başlangıçtan ileri düzeye kadar her alandaki öğrenci, araştırmacı ve akademisyenlerin kolaylıkla uygulayabileceği şekilde hem Matlab hem de Python kodlarıyla birlikte verilmiştir.