Mikroişlemciler ve assembly dili - Topaloğlu, Nurettin (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2021)
Mikroişlemciler ve Assembly Dili kitabı, Bilgisayar yapısının hangi eleman ve birimlerden meydana geldiğini, bu elemanlarının işlevlerinin ne olduğunu ve kendi dilinde nasıl programlandığını, dolayısıyla bir mikroişlemcili sistemin nasıl çalıştığını temel düzeyde öğretmek üzere yazılmıştır. Endüstriyel okulların Bilgisayar ve Elektrik-elektronik bölümleri öğrencilerine yönelik olduğu kadar bu alanda çalışan teknik elemanlara da hitap etmektedir. Bu kitabı desteklemek ve Mikroişlemcili bir sistemin nasıl çalıştığının daha iyi anlaşılması için ayrıca profesyonel bir Visual6502 Mikroişlemci Simülatörü geliştirilerek ücretsiz olarak sunulmuştur. Uzun zamandır okullarda ders kitabı olarak okutulan bu kitabın 7. baskısında, öğretim elemanlarından ve öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda ayrıntılardan ve hatalardan arındırma yapılmış, eksik olan bazı konular ilave edilmiş, mevcut programlarda ortaya çıkan hatalar giderilmiş ve birkaç program uygulaması daha eklenmiştir. Tüm programlar Visual6502 yazılımı üzerinde denendikten sonra makine kodlarıyla birlikte kitaba konulmuştur. Kitabın kurgusu, önce Mikroişlemcili bir sistemi meydana getiren elemanlar, sonra bu elemanların işlevleri ve daha sonra da bu elemanların programlar vasıtasıyla nasıl çalıştığının anlaşılması üzerine kurulmuştur. Visual6502 Mikroişlemci Simülatör Yazılımını, kitabın www.seckin.com.tr'deki sayfasından ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Yazarın, benzer konuların ileri düzeyde işlendiği, Intel ve AMD işlemcilere yönelik "x86 Mikroişlemci Mimarisi ve Assembly Dili" adlı kitabı Seçkin Yayınları arasında yer almaktadır.
1
Keywords: Mikroişlemci programlama; Microprocessor programming