Network sistemleri - Tutkun, Hakan Koray (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2021)
Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 4. baskısını yapan kitap, ilk üç baskının ardından yazara gelen istek, eleştiri ve öneriler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Kitapta özellikle, kablosuz ağlar konusu IEEE 802.11 ac-ax-ad ile 3G, 4G-4.5G, 5G, 6G ve IoT konuları başta olmak üzere biraz daha derinlemesine incelenmiştir. Görevi gereği, çok sayıda sistem kurulumu yapmış olan yazar, bu kurulumlar esnasında edindiği bilgi ve tecrübeleri bu kitaba aktarmıştır. Kitap, bilgi işlem konusunda temel bilgilerini gözden geçirmek isteyen fakat yabancı dil bilgisi yeterli olmayan ve bu bilgilerini bilişim güvenliği temelinde geliştirmek isteyen sistem uzmanlarına yardımcı olacak şekilde hazırlanmıştır. Kitapta, bilişim teknolojilerinin alfabesini oluşturan OSI Mimarisi temel seviyede anlatılmıştır. Bunun yanında sistemlerle uğraşanların ihtiyaç duyacakları MAC Adresi, Eternet Protokolü, Paket Yönlendirme (Routing), TCP, UDP, ARP, DNS, DHCP, ICMP, PİNG, NAT/PAT İşleyiş Şekilleri, WiFi, WiMax, LTE Çalışma Yapıları gibi konulara da yer verilmiş, siber güvenlik kavramları güncel olarak bahsedilmiş ve bu konularda bilgi arayanların konulara tek bir kaynakla ulaşmaları amaçlanmıştır.
1
Keywords: Network, -- sistem yönetimi; Network, -- system management