Deprem ve Türkiye - Tüysüz, Okan. (Ankara: Literatür Yayıncılık, 2021)
Doğa insanoğluna yaşanacak bir Dünya ile birlikte hava, toprak, su gibi yaşamsal gereçlerin yanı sıra yerüstü ve yeraltı kaynakları gibi nimetler de sunmuştur. İnsanoğlu bu nimetlerden yararlanarak yaşamını sürdürürken zaman zaman da yaşamını etkileyen hatta bazen elinden alan Doğa kaynaklı afetlerden de etkilenmektedir. Bu bakımdan Doğa insanın hem en yakın dostu ve destekçisi, hem de onun için yaşamsal bir tehlike kaynağıdır. Düşmandan sakınmanın da dost ile iyi geçinmenin de esası karşısındakini iyi tanımaktır. Doğa kaynaklı afetlerden korunmanın temelinde de afetleri iyi tanımak, gereken önlemleri almak ve ondan felaket boyutuna ulaşmaksızın kurtulmak ya da sakınmak yatar. Bu kitapta doğa kaynaklı afetlerin en önemlilerinden bir olan depremin nedenleri, etkileri ve yol açtığı bazı hasarlar ele alınmakta, bunun yanı sıra üzerinde yaşadığımız toprakların ve özellikle yakın zamanda yıkıcı bir depremden etkilenme olasılığı yüksek olan Marmara Denizi çevresinin depremselliği ve deprem tehlikesi ele alınmaktadır. İçindekiler; Dünyamıza Hızlı Bir Bakış Dünyanın Dinamik Hareketleri ve Levha Tektoniği Gerilme ve Yamulma Faylar Depremler Deprem Tehlikesi ve Depremin Etkileri Depremlerin Önceden Belirlenmesi Mümkün mü? Türkiye'nin Aktif Tektoniği ve Depremselliği Yaşadığımız Yerin Deprem Tehlikesini Nasıl Öğreniriz İstanbul'un ve Marmara Denizi'nin Jeolojisi Olası Marmara Depremi ve Sonuçları Evimiz Depreme Hazır mı?
1
Keywords: Jeoloji mühendisliği; Geological engineering