İstatistik 2: parametrik olmayan testler - Ersöz, Filiz (Seçkin Yayınevi, 2023)
Güncellenmiş 6. Baskısını yapan İstatistik - II isimli bu kitap, tüm bilim dallarında okuyan öğrencilere yönelik olduğu kadar, teorik ve pratik bilgilere ihtiyaç duyan iş dünyası ve kamu yöneticilerine ve bu alanda çalışmak isteyen araştırmacıların problemlerini çözmek için oluşturulmuştur. Kitap, üniversitelerdeki ilgili derse uygun olarak hazırlanmış olsa da, bu konuyla ilgilenen tüm araştırmacıların ve uygulamacıların aradığı bir başvuru kaynağı olacaktır. Eser, parametrik olmayan istatistik yöntemlerini kapsamaktadır. Parametrik olmayan istatistiksel yöntemler, verilerin belirli bir dağılım özelliği göstermediği ve parametrik istatistik varsayımları sağlamadığında başvurulan ölçüm yöntemlerini içerir. Parametrik olmayan istatistiksel yöntemler, istatistiksel çıkarımlarda bulunmak ve özellikle küçük verilere sahip deney tasarımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kitapta anlatılan konuların daha kolay ve rahat anlaşılması için sade ve anlaşılır bir dil kullanılarak güncel ve orijinal örnekler verilmiş olup, parametrik olmayan istatistiksel yöntemler detaylı uygulamalı çözümler ile açıklanmıştır. Kitapta yer alan konulara ilişkin örnek sayıları arttırılarak IBM SPSS Statistics, Minitab ve R programlama dillerindeki çözüm yolları görsel şekillerle detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kitabın birinci bölümünde parametrik olmayan istatistiksel yöntemler hakkında bilgi verilmiş ve tarihsel gelişimi açıklanmıştır. Kitabın ikinci bölümü parametrik ile parametrik olmayan istatistik yöntemler arasındaki farklar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise parametrik olmayan yöntemler uygulamalı olarak anlatılmıştır.