SQL uygulamaları ve sorgu bankası - Salman, Esra Yorulmaz (Seçkin Yayınevi, 2022)
Veritabanında tutulan verileri analiz etmemiz, sorgulamamız ve rapor çıkarmamız gerektiğinde başvururuz SQL sorgulama diline. Peki yazdığınız sorguları performans açısından analiz etme imkânı bulabildiniz mi? Yazdığınız sorgu, aslında daha kısa ve daha iyi bir performansla çalışan farklı bir yöntemle yazılabilir miydi? Hiç sorgu yazmayı bilmiyorsanız ya da sadece dört temel komut vekomutlarını biliyor fakat joinli yapılarda, in (alt sorgu) yapılarında zorlanıyorsanız bu kitap tam sizlere göre. Bu kitaptaki her bir konu zorluk seviyesine göre sıralanmıştır. Her bir bölümde bir önceki bölümde anlatılanlar harmanlanarak devam ettiği için, öğrendiğiniz bir bilgiyi unutmanıza izin verilmez. Her bir bölümde konu anlatımlarında çözülen sorgular haricinde, bölüm sonlarında 10'ar sorgudan oluşan alıştırmalar ile konu pekiştirilmektedir. Sorgu Bankası adını verdiğimiz son bölümde ise yaklaşık 80 sorgu karışık bir şekilde çözümlenmiştir. Bu kitapta kullanılan veritabanları, tasarım ve kurgusu tamamen bana ait olup içerisinde yaklaşık 600.000 data içermektedir. Bu yüzden kitaptaki örnekler dışında, sizlerde bu data içerisinde kendiniz sorgu üretip dilediğiniz gibi üzerinde çalışabilirsiniz. Hazırsanız haydi birlikte sorgu yazmaya başlayalım..