Elektrik devre analizi (1-2) - Gökbulut, Muammer (Ankara: Seçkin Yayınevi, 2022)
Bu kitap, Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nin temelini oluşturan "Elektrik Devreleri" ya da "Devre Analizi" gibi derslerin içeriğine uygun olarak hazırlanmıştır. Kitap, on bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde akım, gerilim, güç ve enerji gibi temel elektriksel büyüklükler incelenmiş, ikinci bölümde ise Ohm ve Kirchhoff kanunları ile devre çözümleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde çevre akımları, düğüm gerilimleri yöntemi ile toplamsallık teoremi ve Thevenin-Norton teoremleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde dinamik devre elemanı olarak bobin ve kondansatörün çeşitli kaynaklardaki davranışı incelenmiştir. Beşinci bölümde birinci dereceden RL ve RC devrelerin, altıncı bölümde ise ikinci dereceden RLC devrelerin diferansiyel denklemleri çıkarılarak geçici ve kalıcı durum analizleri anlatılmıştır. Yedinci bölümde devrelerin durum denklemlerinin çıkarılması, sekizinci bölümde ise laplace dönüşüm ile devre analizi verilmiştir. Dokuzuncu bölümde devrelerin sinüsoidal kalıcı durum analizi ve onuncu bölümde ise frekans cevabı analiz ve RL-RC-RLC filtreler anlatılmıştır. Her bölümde çok sayıda çözülmüş örnekle konuların anlaşılabilirliği artırılmıştır. Ayrıca sanal bir laboratuvar ortamı sunan MATLAB/Simulink ve Simscape yazılımı kullanılarak her bölümün sonunda, o bölüm ile ilgili bazı örneklerin MATLAB/Simulink ve Simscape ortamında simülasyonunun gerçeklemesi anlatılmıştır. Konular, yeterli teori ve bol örnek çözümü yaklaşımı ile anlatılmış ve devredeki akım, gerilim, güç ve enerji değişimleri yorumlanarak elektriksel olayların canlandırılması amaçlanmıştır. Konular 112 grafik, 164 çözümlü örnek, 113 devre problemi ile desteklenmiştir.
Akım, gerilim, güç ve enerji - Temel devre yasaları: Ohm ve Kirchhoff kanunları ile devre çözümü - Devre çözüm yöntemleri: çevre akımları yöntemi, düğüm gerilimleri yöntemi - Devre teoremleri: toplamsallık teoremi, thevenin ve norton teoremi - Dinamik devre elemanları: kondansatör ve bobin - Birinci dereceden devreler: RL ve RC devreler - İkinci dereceden devreler: RLC devreler - Devrelerin durum denklemleri -Laplace dönüşümü ile devre analizi - Devrelerin sinüsoidal kalıcı durum analizi - Devrelerin frekans cevabı analizi ve RLC filtreler - Her bölümün sonunda MAtlab/simulink ve simscape uygulamaları
112 grafik, 164 çözümlü örnek, 113 devre problemi
1
Keywords: Elektrik-elektronik mühendisliği, -- Devreler; Electronics engineering, -- Circuits