x86 tabanlı mikroişlemci mimarisi ve assembly dili: kavramlar, sistemler, programlamalar ve örnekler - Topaloğlu, Nurettin (Ankara: Seçkin Yayınevi, 2022)
Bu kitap, günümüz bilgisayar sistemlerinin yapısını, işlevlerini, çalışmasını ve sistemi oluşturan birimlerin kendi dilinde, mikroişlemci tarafından nasıl denetlendiğini anlatmaktadır. Okullarda bilgisayar mimarisi ve organizasyonu dersini alan öğrenciler ve endüstride sistem denetimi üzerine çalışan mühendis ve teknisyenler için ideal bir kaynak oluşturacaktır. Özellikle bilgi güvenliği açısından bilgisayarın gizli yerlerinin açığa çıkarılması ve açıkta olanların da gizlenmesi açısından ayrıcalık sağlayacaktır. Uzun süredir endüstriyel okullarda ders kitabı olarak okutulan bu kitap, elde edilen deneyimler sonucunda geliştirilerek 5. baskısına ulaşılmıştır. Dünyadaki kişisel bilgisayarların yaklaşık %90'ında Intel ve AMD tabanlı işlemciler kullanılmaktadır. Kitapta, x86 kodu ile tanımlanan bu işlemcilerin mimari özellikleri, yapıları, işlevleri, kendi dilinde programlanması, örneklenmesi ve çalışma teknikleri yer almıştır. BIOS ve OS (işletim sistemi) ilişkileri ile birlikte sistemin özünü oluşturan kesmeler ele alınmıştır. Bilgisayar sistemlerine veri giriş-çıkışını sağlayan ekran ve klavyelerin denetimi yapılmıştır. Kesme adres defteri ve BIOS veri alanı kullanılarak sistemin nasıl denetlendiği vurgulanmıştır. Verilerin saklandığı diskin organizasyonu ve çalışma sistemi ele alınarak kesmelerle denetlenmiştir. Ayrıca, giriş-çıkış için kullanılan portların kurulumu ve teknikleri anlatılmıştır. Bilgisayar mimarisini oluşturan elemanların denetimi, ancak makinenin kendi dilinde yazılan programlarla mümkün olduğundan, tüm konular Assembly dilinde yazılan program parçalarıyla desteklenmiş ve bölüm sonlarında çözümlü uygulama örnekleri verilmiştir. Son olarak, Assembly dilinin bazı yüksek düzeyli dillerle bağlantıları açıklanmıştır.
Temel mikroişlemci mimarisi - Gelişmiş mikroişlemci mimarisi - İleri mikroişlemciler - İleri mikroişlemcilerin çalışması - Komut yapısı ve modellenmesi - Assembly dilinde programlama - BIOS ve işletim sistemleri ilişkileri - Kesmeler ve disk işlemleri - Giriş-çıkış teknikleri - Assembly dilinin diğer dillere bağlantısı
1
Keywords: Bilgisayar bilimi, -- Programlama; Computer sciences, -- Programming