Isparta-Eğirdir özelinde mekansal palanlama ve tasarıma yönelik akademik vizyon - Gül, Atila (Astana Yayınları, 2020)
Eğirdir kenti merkezi, Isparta'ya 34 km uzaklıkta olup, Eğirdir İlçe sınırlarının yüz ölçümü toplamı 1414 km²'dir. Denizden yüksekliği 918 metredir. İklimi Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bir geçiş alanında yer almaktadır. Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölüdür ve Doğal içme suyu havzası karakterindedir. Göl ve çevresi doğal ve kültürel değerler açısından zengindir. Avrupa'da 514, Türkiye'de ise 454 farklı kuş türü bulunurken, Türkiye'de bulunan kuş türlerinin 225'i Eğirdir Gölü ve çevresinde barınmaktadır. Eğirdir kent merkezi ve çevresi sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal değerleri, gölün doğal yapısı, gölün tatlı su ve yedi renk özelliği vb. nedenlerle Isparta İli ve Göller Bölgesi'nin en önemli turizm cazibe merkezlerinden birisidir. Turizm, İlçe ekonomisi için de oldukça ağırlıklı bir yer tutmaktadır. İlçenin belli başlı turistik değerleri: Eğirdir Kalesi, Dündarbey Medresesi, Hızırbey Camii, Baba Sultan Türbesi, Eğirdir Kervansarayı, Yeşil Ada, Can Ada, Barla, Çamyolu, Camili Yayla, Kasnak Meşesi Ormanı, Kovada Gölü Milli Parkı, Pınar Pazarı, Altınkum Plajı, Bedre Plajı, Prostanna ve Parlais Antik Kentleri, Aya Stefanos Kilisesi, Aya Georgios Kilisesi'dir. Eğirdir, eğlence ve dinlenme turizmi dışında, geçmişte önemli bir üne sahip olan Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi ve Dağ ve Komanda Okulu da bulunmaktadır. Eğirdir aynı zamanda 2017 yılında Sakin Şehir (Cittaslow) unvanına da sahip olmuştur. Eğirdir kenti, gölü ve çevresinde çok yönlü sorunlar yaşanmaktadır. Yaşanan mevcut sorunlar ve eksiklikler; Eğirdir Gölü'nün kirliliği, göl suyunun aşırı ve düzensiz kullanılması, göl ekosistemin bozulması, tarım ilaçlarının yoğun ve bilinçsizce kullanımı, tarımda salma (vahşi) sulama uygulamalarının olması, kentsel mekanda mekânsal tasarımı ve organizasyonun eksikliği, kent içi ulaşım ve erişebilirlik sorunları, yeşil alanların nitelik ve nicelik açısından yetersizliği, kent estetiği ve işlevselliğinin yetersiz olması, alt yapı ve kanalizasyon sorunlarının olması, turistik amaçlı konaklama, yeme-içme tesis yetersizliği, mermer ocaklarının çevresel ve görüntü kirliliği oluşturması, aşırı ve düzensiz balıkçılığın yapılması, vb. özetlenebilir. Bu bağlamda söz konusu sorunların temelinde mekânsal planlama/ tasarım, uygulama, yönetim ve yasal boyutta bütüncül olarak bilimsel ve teknik yaklaşımların ön planda olmaması, ilgili tüm paydaşların katılımının ve sorumluluğun sağlanamaması, paydaşların sorun çözümünde ortak akıl geliştirememesi, etkin ve yetkin bir organizasyonun yapılamaması, ortak bir siyasi iradenin ortaya konulamaması, yerel halkın katılımının yeterince sağlanamaması vb. olduğu söylenebilir