Iğdır ilinde seracılık sektörünün sürdürülebilirlik stratejileri ve yeşil ekonomi modeli önerisi: jeotermal seracılık - Altın, Ayaz Yusuf; Tanık, Zafer (Ankara: Astana Yayınları, 2023)
İnsan ve teknoloji enerjiye her geçen gün daha fazla bağımlı hale gelmektedir. Enerji kaynaklarının sınırlı olması, dünya nüfus dinamikleri, sanayileşme, teknolojik gelişmeler doğanın enerji talebini karşılayabilme kapasitesini giderek azalmaktadır. Bununla birlikte iklim değişiklikleri, CO2 salınımı, ortaya çıkan kirlilik çevrenin sürdürülebilirliğini de tehdit etmektedir. Ortaya çıkan doğa felaketleri tarım sektörü gibi doğrudan iklime bağlı sektörleri de tehdit etmektedir. Dolayısıyla gıda arzının sürdürülebilirliği için yeni modellemelere ve stratejilere ihtiyaç vardır. İklime bağımlı olmadan yıl boyu üretim yapabilmeyi sağlayan ve sürdürülebilirliği açısından stratejik bir sektör olan seracılığın girdi maliyetlerini azaltacak ve enerji verimliliğini arttıracak yeni ekonomi modeli ve seracılık sektörünün sürdürülebilirlik stratejileri belirlenmelidir. Mikroklima iklim, jeolojik, çevre vb. özellikleri dikkate alındığında yapılan çalışmalar göstermektedir ki Iğdır ilinin yenilenebilir enerji türlerinden olan jeotermal enerji üretimi açısından potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Bu potansiyelin ortaya konduğu bu çalışmada jeotermal kaynakların olası yerleri işaretlenmiştir. Yatırımcılara jeotermal kaynak bulma ve jeotermal sera yatırımı yapma konusunda bir yol haritası olması için hazırlanan bu kitapta ilin seracılık sektörünün sürdürülebilir gelişimini sağlayacak stratejilerde sunulmuştur.
2
Keywords: Mühendislik