Kontrol sistemlerinin analiz ve tasarımı - Gökbulut, Muammer (Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2022)
Geliştirilmiş üçüncü baskısı ile bu kitap, Elektrik-Elektronik, Kontrol, Mekatronik, Makina ve Enerji Mühendisliği vs. bölümlerinde okutulan "Otomatik Kontrol Sistemleri" dersleri için bir ders kitabı olarak hazırlanmıştır. Ayrıca, bu alandaki lisansüstü öğrencileri ile endüstride çalışan mühendisler için de önemli bir alt yapı kaynağı olabilecek niteliktedir. Temel bir otomatik kontrol sistemler bilgisinin üzerine inşa edilen ve 'Kontrol Sistemlerinin Analiz ve Tasarımı' konularını içeren bu kitap, 8 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, doğrusal ve zamanla değişmeyen farklı fiziksel yapıdaki (elektriksel, ötelemeli ve dönel mekanik, elektromekanik vs) çeşitli dinamik sistemin modellenmesi ve MATLAB ortamında simülasyonu anlatılmıştır. Ayrıca doğrusal olmayan sistem örnekleri verilmiştir. İkinci bölümde ise çeşitli PID kontrolör yapıları tanıtılarak incelenen bu sistemlerin köklerin yer eğrisi (KYE) ile analizi, KYE'nin kontrol sistemi tasarımındaki önemi ve köklerin yer eğrisini kullanarak bu sistemler için kontrolör tasarımı anlatılmıştır. Tasarımda, pratik uygulamalar açısından dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde, sistemlerin frekans cevabı analizi (Bode, Nyquist ve Nichols eğrileri) anlatılmış ve dördüncü bölümde ise kontrol sistemlerinin frekans bölgesi karakteristikleri çıkarılarak frekans bölgesi kontrol kriterleri anlatılmıştır. Beşinci bölümde, çeşitli örnek sistemler için frekans bölgesinde kontrol sistemi tasarımı incelenmiş ve MATLAB/Simulink sonuçları verilmiştir. Altıncı bölümde modern kontrol sistemleri olarak bilinen durum uzayında kontrol sistemlerinin analizi, benzerlik dönüşümleri, kontrol edilebilirlik ve gözlenebilirlik gibi kavramlar açıklanmıştır. Yedinci bölümde kutup atama yöntemi ile kontrol sistemi tasarımı açıklanmış ve örnek kontrol sistemlerin MATLAB/Simulink sonuçları verilmiştir. Sekizinci bölümde ise doğrusal olmayan sistemler, doğrusallaştırma ve Lyapunov' un kararlılık analiz yöntemleri incelenmiştir. Anlatılan konuların daha iyi anlaşılması için, konular 125 grafik, 120 Çözümlü Örnek ve 62 Örnek Problem ile Desteklenmiştir.
Eser adı sonunda: analiz - tasarım - simülasyon ve uygulama
2
Keywords: Elektrik, elektronik mühendisliği