Kıbrıs konulu çocuk şarkıları - Durak, Yavuz (Müzik Eğitimi Yayınları, 2017)
Bu kitap yepyeni, öpözgün ve taptaze bir çocuk şarkıları demetidir. Kitaptaki şarkılar tüm aşamalarıyla çok iyi tasarlanmış, yürütülmüş ve sonuçlandırılmış olan örnek bir yarışmanın ve yaratma çalışmasının ürünüdür. Bu seçme şarkılar kitaplaştırılırken gerçek bir Türk girişimi olan İpekyolu Müzik Kongresi seçkin bir yapıtla taçlandırılmış oluyor. Toplam 14 besteci ve 15 piyano eşlikli şarkının yer aldığı kitap, kapsadığı konu alanında bir ilki oluşturuyor. Çünkü şimdiye değin Kıbrıs'ı anlatan bir çocuk şarkıları demeti yoktu. Bu nedenle KKTC'nin müzik yaşamı, kültürü ve eğitimine köklü ve kalıcı bir sanatsal katkı niteliği taşıyor. Kitaptaki şarkılarda Türkiyeli, Kuzey Kıbrıslı ozanlar-besteciler yaratıcı güçlerini tüm içtenlik ve duyarlıklarıyla çocuklar için işe koşuyor. Akdeniz'in incisi, parlak yıldızı Kıbrıs'ın doğal, toplumsal, kültürel ve tarihsel özellikleri özenle işleniyor. Kapsanan sözel ve müziksel içerikler bir bütün olarak zengin bir çeşitlilik oluşturuyor. Her şarkıda Kıbrıs'ın ayrı bir özelliği, güzelliği, yalın ve özlü dile getiriliyor. Çünkü şarkılarda güzel Türkçe/Müzikçe, bileşik bir dil olarak son derece doğru, ustalıklı ve etkili kullanılıyor. Bu çok yeni, özgün, taze şarkılar demeti Temmuz 2017'de KKTC-Gazimağusa'da gerçekleştirilen Uluslararası 3. İpek Yolu Müzik Konferansı'nın, başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çocukları olmak üzere Türkiye ve Türk Dünyası çocuklarına bir armağanıdır. Bu şarkılara erişen çocuklar, eğitimciler ve çocuk sanatçılar hiç kuşkusuz onları en iyi biçimde değerlendirecekler, onlardan en anlamlı ve en verimli biçimde yararlanacaklardır. Böylesine seçkin ve yetkin bir yapıtı çağdaş Türk eğitim müziğine ve çocuk şarkıları dağarına kazandırdıkları için, Kurucu Onursal Başkanı olduğum Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği adına kitabın editörü Yrd. Doç. Dr. Yavuz DURAK'ı, ozanları-bestecileri, Kongre Eş Başkanları Prof. Dr. Uğur ALPAGUT'u ve Prof. Memduh ÖZDEMİR'i, Seçici Kurul-Koro-Halk Kurulu Üyelerini, kitabı yayına hazırlayan Prof. Dr. Süleyman TARMAN'ı ve yayımlayan Müzik Eğitimi Yayınları'nı candan kutluyorum. Ayrıca şarkıların yarışmadaki ilk örnek seslendirim-yorumları ile ilk örnek dinletimlerini gerçekleştiren Erkan DAĞLI yönetimindeki DAÜ-SEM Ada Işığı Korosu'nu da yürekten kutluyorum. Her biri ayrı bir değer olan bu girişken-çalışkan, yaratkan-üretken ve özverili müzik eğitimcilerimizin ve yakın çalışma arkadaşlarının bu büyük başarımlarını her türlü övgüye değer buluyorum...