Türk müziği nazariyatı ve solfej-2 - Tekin, Hatice Selen (İstanbul: Müzik Eğitimi Yayınları, 2014)
Köklü bir geçmişe sahip olan Türk kültürü içinde müzik kültürümüz önemli ve geniş bir yere sahiptir. Bu engin müzik kültürü içerisinde yüzyıllar öncesine dayanan nazariyeler mevcuttur. Farabi ve Safüyiddin'den günümüze çeşitli müzik bilimi insanları ve bestekârlar aracılığıyla ulaşan makamlar ve binlerce eser bulunmaktadır. Ancak buna karşın Türk müziği alanında uygulamaya yönelik kitapların eksikliği bir gerçektir. Bu gerçekten yola çıkılarak hazırlanan bu iki solfej kitabının Türk müziği alanında önemli bir boşluğu doldurması amaçlanmıştır. Makam ve usûl (ritm) Türk müziğinin karakteristiğidir. I. Kitapta "Basit Makamlar", II. Kitapta ise "Mürekkep Makamlar"ın uygulamaları yapılmıştır. Mürekkep makamlar; içinde birden fazla makam dizisini, dörtlü ve beşli aralıkları barındırır. Bu kitapta kolaydan zora varan motifler ve usûl kalıplarıyla bestelenen egzersizler yardımıyla bir yandan makam bilgisi verilmeye çalışılırken, diğer yandan da usûl bilgisi çalışılmıştır. Solfej uygulamalarında ise önce her bir makam kuramsal olarak tanıtılmış, ardından o makamın pekiştirildiği özgün solfejlere ve en son olarak da ilgili makamdaki örnek eserlere yer verilmiştir. Çağımıza uygun metodik yaklaşımların yerleşmesi açısından ve aynı zamanda müzik kültürümüzün gelişmesi, yaygınlaşması adına önemli katkıları olacak bu kitabın başta müzik eğitimi alan öğrenciler olmak üzere, her kesimden ilgi duyan bireylere yeterli ve düzenli bir uygulama imkânı sağlaması ve faydalı olması umulmaktadır
1
Keywords: Turkish music solfeggio; Türk müziği solfej