İnci'nin kitabı, op.10 (Mp3) - Saygun, Ahmet Adnan (Ankara : Müzik Eğitimi Yayınları, 2017)
Ahmet Adnan Saygun, ilk dönem eserlerinden olan İnci'nin Kitabı'nı (Piyano için 7 Parça, Op. 10) 1934 yılında bestelemiştir. Besteci bu eserini Fransa'da "Schola Cantorum"da eğitim gördüğü yıllarda armoni ve kontrpuan dersleri aldığı öğretmeni Madam Eugène Borrel'e ithaf etmiştir. Türk halk ve geleneksel müziğimizi yansıtan bu kitap İnci, Afacan Kedi, Ma-sal, Kocaman Bebek, Oyun, Ninni ve Rüya başlıklı yedi kolay parçadan oluşmaktadır. İnci'nin Kitabı İstanbul'da "Jorj. D. Papajorjiu" ve ABD. de "Southern Music Publishing Co. Inc." (1952) tarafından basılmıştır. Ünlü sinema yönetmeni Halit Refiğ'in, 1976 yılında Saygun hakkında bir belgesel çekmek üzere kendisi ile yapılan söyleşilerden, bu kitabın yurt dışında yayımlanan ilk eseri olduğunu öğrenmekteyiz. Kitap, o dönemde American Music Teachers Association (Amerikan Müzik Öğretmenleri Birliği) tarafından pek çok kitap arasından seçilerek, piyano öğretmenlerine tavsiye edilmiştir. Saygun bu söyleşide kitabı hakkında şunları demiştir: "...Eserimin tavsiye edildiğini New York'tan gelen bir mektuptan öğrendim. Aradan bir süre geçtikten sonra bir üniversite öğretim üyesinin mektubu geldi. Talebelerinin eseri çok sevdiğini, beni tanımak istediklerini, fakat hakkımda yeterli bilgi bulamadıklarını yazıyordu. Ben de istediği bilgiyi gönderdim. Bir süre sonra bir mektup daha geldi aynı kişiden. 'Anlatımınızdan Hıristiyan olduğunuz izlenimini edindik, gerçekten Hıristiyan mısınız?', diye soruyor. Çünkü Müslüman'ın böyle bir şey yapamayacağına inanıyor. İşte bunlar işin acı tarafları. Türkiye'deki bütün kültür alanları için aynı şey söz konusu...". İnci'nin Kitabı çağdaş Türk piyano eğitimi dağarcığında oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak, bu eser uzun yıllar Türkiye'de yayını ve satışı olmaması nedeniyle fotokopi yoluyla çoğaltılarak eğitim müziğinde kullanılagelmiştir. Bu değerli eser, büyük bir titizlikle aslına uygun olarak Müzik Eğitimi Yayınları tarafından hazırlanmış ve Türk müzik eğitimine tekrar kazandırılmıştır. Kitaptaki eserleri; aşağıdaki ses (MP3) dosyalarına tıklayarak dinleyebilir ya da kendi bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Dosyaların hepsini birden (7.306KB) indirmek için burayı tıklayınız
1
Keywords: Turksih music; Türk müziği