Piyano için 10 halk türküsü - Rey, Cemal Reşit (İstanbul : Müzik Eğitimi Yayınları, 2011)
Cemal Reşit Rey "4 Sesli Koro ve Piyano için On Halk Türküsü"nü 1963 yılında bestelemiştir. Besteci bu eserde, Türkiye'nin farklı yörelerinden derlenmiş "Niksar'ın Fidanları, Süpürgesi Yoncadan, Estergon Kalesi, Tıpır Tıpır Yürürsün, Gemiciler Kalkalım, Helvacı, Tinimini Hanım, Halay, Küpeli Horoz ve Gazi Osman Paşa Türküsü" başlıklı türküleri kendine has armonilerle çokseslendirmiştir. 1967 yılında ise koro eserini piyanoya uyarlayarak özgün bir piyano eseri yaratmıştır. Piyano eserinde "4 Sesli Koro ve Piyano için On Halk Türküsü"nün yazısına sadık kalınmış, böylece ortaya 4 partili polifonik bir piyano eseri çıkmıştır. Türkülerin ana melodisi bu partilerin arasında gizemli bir biçimde gezinir. Korodaki her sesin piyanoya eksiksiz yansıtılmış olması, yorumcuya piyano yazısını zorlayan bir yolculuk sunar. Bu çetrefil yazıya rağmen, eser dinlenildiğinde sanki korodan uyarlanmış değil de, baştan piyano için yazılmış izlenimini verir. Piyano için On Halk Türküsü'nün tamamı, 14 Kasım1973'te beş tanesi Vedat Kosal, diğer yarısı ise Seher Tanrıyar tarafından "Cemal Reşit Rey'in 50. Sanat Yılını Kutlama Konseri'nde seslendirilmiştir. Prof. Seher Tanrıyar, MSGSÜ. Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi
1
Keywords: Turkih music; Türk müziği