Keman için 32 melodik etüt - Çuhadar, C. Hakan (İstanbul: Müzik Eğitimi Yayınları, 2019)
Bu etüt kitabı, çok fazla tanınmayan ama keman öğrencileri için etüt çalmayı/çalışmayı zevkli hale getireceği düşünülen etütlerden derlenerek hazırlanmıştır. Seçilen etütler genel olarak; Kayser, Dont 24 Etüt, Op. 37 ve 35, Rode 24 Kapris, Kreutzer 42 Etüt-Kapris metotları düzeyindedir. Etütlerin dijital kayıt MP3 ses dosyaları kullanıcıların eserleri tanıyabilmesi ve seçmede kolaylık olması amacıyla kitaba eklenmiştir. Bu dosyaları tek tek içindekiler kısmından dinleyebilir ya da ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Dosyaların hepsini bir defada (42.6MB) indirmek için buraya tıklayınız. Kitap Hakkında: Keman tekniği 20. Yüzyılda oldukça gelişmiştir. Daha önceki yüzyıllarda yazılmış olan keman tekniği ile ilgili kitaplar ve etütler 20. Yüzyılda - özellikle 'kayıt' devrine geçiş ile birlikte - oldukça fazla sayıda tüketilmiş ve keman sanatına vakıf olmak isteyen gençler arasında yaygınlaşmıştır. Bunun yanı sıra farklı sistemler ve okullar birbirleri ile olan etkileşimi sürdürmüşler ve sonuç olarak ortaya çok zengin bir dağarcık çıkmıştır. 19. yüzyılda yazılmış ve yayınlanmış olan birçok etüt aslında 20. Yüzyıl etüt dağarcığının da temelini oluşturmuştur. Bu etütler arasında kuşkusuz Avrupa keman edebiyatının önemli eserleri başköşeyi almıştır. Ancak zaman içerisinde alışılagelmiş etütlerin tekrar edilerek kullanılması, yeteri derecede yaygınlaşamayan diğer önemli çalışmaları gölgede bırakmıştır. Doç. Hakan Çuhadar'ın özellikle Rus keman edebiyatından alınmış olan seçmelerle yaptığı derleme kitabı, ülkemizde bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracaktır. Öğrencilerin keman tekniğini çeşitli etütlerle pekiştirmesine olumlu katkıları olacağına inandığım bu çalışmayı bütün kemancılara tavsiye ederim. Cihat Aşkın, Ağustos 2014, Roma
1
Keywords: Etüt kitabı; Study book