Klasik & pop gitar metodu - Tarman, Süleyman (İstanbul: Müzik Eğitimi Yayınları, 2013)
Bu kitap klasik ya da pop gitar çalmaya ilgi duyan her yaş düzeyindeki bireylerin, başlangıç için yararlanabilecekleri şekilde hazırlanmıştır. Bu nedenle içinde yer alan alıştırma ve parçaların olabildiğince yalın ve kolay olmasına büyük özen gösterilmiştir. Müzikle ilgili bir alt yapıya sahip olan öğrencilerle ve bir öğretmen kılavuzluğunda yapılan haftada iki saatlik bir çalışmayla kitap bitirildiğinde -3 ay gibi kısa bir sürede- hem kolay klasik gitar parçalarının çalınabildiği, hem de akor ve ritimlerle çeşitli pop ve okul şarkılarına eşlik edilebildiği gözlenmiştir. Gitarın diğer çalgılara göre çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bunların başında taşınabilir olması, kolayca edinilebilmesi, hem bir solo ve hem de bir eşlik çalgısı olarak kullanılabilmesi gelmektedir. Bu bakımdan gitar; genel, amatör ve hatta mesleki müzik eğitiminin ve bu alanlarda öğretim yapan müzik eğitimcilerinin vazgeçilmez çalgılarından biridir. Tüm dünyada ve ülkemizde, özellikle gençler arasında son derece popüler olan gitarın öğretimine ilişkin, ülkemizde "metod" adı altında çok sayıda yayın bulunmasına karşın bunların çok azı özgün ve eğitici niteliktedir. Hatta denebilir ki neredeyse gitar çalmayı öğrenen herkes bir metod(!) çıkarmaktadır. Bu kitabın diğer yayınlardan başlıca farklılığı "klasik temelli pop gitar çalabilmeyi" hedeflemiş olmasıdır. Bu nedenle başlangıçta bir klasik gitar metodu gibi görünmesine karşın, kitabın sonlarına doğru pop müzikte kullanılan temel akorlara, bu akorları bir araya getirerek yapılabilecek basit kadanslara ve bir okul şarkısı örneğine yer verildiği de görülecektir. Ayrıca kitabın sonunda çok az sayıda parçaya yer verilen "Dağarcık" başlıklı bölümde ise yine kolay çalınabilir klasik ve pop müzik parçaları yer almaktadır. Bu kitabı bitiren herkes; 1. Gitarla doğru oturuş ve tutuş pozisyonu alabilme, 2. Temel sağ ve sol el tekniklerini kazanabilme, 3. Kolay klasik gitar parçalarını çalabilme, 4. I. pozisyondaki temel akorları çalabilme, 5. Gitarla pop ya da okul şarkılarına eşlik edebilme, hedeflerine yönelik temel davranışları kazanmış olacaktır.
1
Keywords: Music ınitial method; Müzik başlangıç metodu