Müziğin içsel oyunları - Green, Barry (İstanbul : Müzik Eğitimi Yayınları, 2015)
Müziğin İçsel Oyunları ünlü müzisyen Barry Green'in, yine bir başka ünlü yazar W. Timothy Gallwey'in Tenisin İçsel Oyunları, Kayağın İçsel Oyunları ve Golfün İçsel Oyunları kitaplarından esinlenerek, aynı yazarla yapmış olduğu eşsiz bir işbirliğin ürünüdür. Her iki yazar sporda çok başarılı sonuçlar veren ilkeleri müziğe de uygulamış ve aynı başarılı sonuçları elde etmişlerdir. Çalgıyı doğru tutma, doğru nefes alma ve doğru yay teknikleri gibi müziğin "dış oyunları"nın yanı sıra "iç oyunlar"da her müzisyen için önemlidir. Doğal öğrenme ilkelerine dayalı olan Müziğin İçsel Oyunları müzik yapmak için gereken teknikleri reddetmek yerine, müzikal yorumdaki engelleri ortadan kaldıran yeni bir yaklaşım getirmektedir. Bu kitap, müzisyenlerin zorlukların üstesinden gelebilmeleri, müziğe odaklanabilmeleri ve sahne heyecanını azaltabilmeleri, sonuçta en mükemmel performansların yolunu açabilmeleri için yazılmıştır. Özetle, Green ve Gallwey açık ve anlaşılır bir dille müzik yeteneğinin nasıl beslenebileceğini ve artırılabileceğini açıklamaktadırlar. Kitapta verilen alıştırmalarda müzisyenlerin daha temiz bir entonasyon ile müzik cümlelerini daha artistik çalabilmeleri ve tekniklerini geliştirebilmeleri için yeni yollar gösterilmektedir. Ayrıca, bu kitapta; birlikte seslendirme, doğaçlama, besteleme ve yaratıcılık üzerine bölümler de bulacaksınız. Şimdi Müziğin Gerçek Gücünü Keşfedin! Bence müziğin temeli insanın kendini ifade etmesidir. Bireyin, kendi yeteneklerinin kaynağına ulaşabilmesi ve kendini özgürce ifade edebilmesi için uygun bir ortama ihtiyacı vardır. Müzik yapmanın sonucunda birey mutluluk, ustalık ve ilham gibi önemli tecrübeler edinecektir. Ümit ediyorum ki, siz Müziğin İçsel Oyunları okurları bu zengin malzemeyi müziğin zevkine varabilmek için kullanabileceksiniz. W. Timothy Gallwey
1
Keywords: Music psychology; Müzik psikolojisi