Atatürk ve müzik - Tarman, Süleyman (Müzik Eğitimi Yayınları, 2018)
Kitabın yazarı ve müzik eğitimcisi Prof.Dr. Süleyman Tarman tarafından Atatürk'ün doğumunun 130. yılına armağan edilen bu kitap şimdiye kadar Atatürk ve Müzik hakkında yazılan en kapsamlı kitaptır. Kitap kendine özgü bir derleme. İçlerinde Atatürk'ün yer aldığı müzikle ilgili olaysal anılar, çok sayıda kaynaktan, gerçekçi bir anlayış ve nesnel bir yaklaşımla alınıp ustaca derlenmiş, kendinden bir yorum katmaksızın sergileniyor. Pek çoğu Atatürk'ün en yakınında bulunanların tanıklık ettiği bu olayların anlatımı ön, arka/geri ve yan planlarını da kapsıyor. Bu anlayış, kitaba önemli bir derinlik ve değer katıyor. Kitabın ilk öyküsü olan "Savaşı Durduran Ses: Kasımpaşalı Küçük Kara Ahmet"i okuyunca, kendimizi Çanakkale Savaşı'nın en çetin günlerinde buluyor ve Mehmetçiklerin akıl almaz buluşuna tanıklık ediyoruz. Sözleri milli, ancak bestesi milli olarak kabul edilmeyen İstiklal Marşı'nın bestesinin başka bir eserden çalındığı iddiaları ortaya atılıyor. "Gençlik Marşı" ile ilgili bölüm, bizi Samsun'dan Ankara'ya uzanan zorlu yolcuğa çıkarıyor ve cumhuriyetin olağanüstü kuruluş şartlarına bir kez daha tanıklık etmemizi sağlıyor. "Radyoda Türk Müziği Yasağı" konusu ise bu kitapta ilk kez açıklığa kavuşuyor. Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasında bir müzik öğrencisinin rol aldığını yine bu kitaptan öğreniyoruz. Kitapta daha burada sayılamayacak kadar ilginç anılar ve olaylar yer alıyor. En sonuna ise yazarın "2011 Türkiye'sinin Çağdaş Müzik Yaşamının Genel Görünümü" başlıklı kişisel yorumu eklenmiş. "Doğumunun 130. Yılında Atatürk ve Müzik" kitabı bizi ağırlıklı olarak Atatürk'ün müzikle ilgili yönlerine götürüyor. Bizi bir kez daha olayların yaşandığı dönemlere, koşullara ve ortamlara taşıyor. Yaşanmış olayların toplumsal, kültürel ve tarihsel gerçeklikleri, gerçek boyutları ve sonuçları üzerinde yeniden durup düşünmeye yöneltiyor. Bütün bu özellikleriyle kitap bir bütün olarak Atatürk odaklı müzik yaşamının ve müzik devriminin erken cumhuriyet dönemine anlamlı bir ışık tutuyor.