İlhan Usmanbaş - Nevit Kodallı - Aydın, Yılmaz (Müzik Eğitimi Yayınları, 2010)
"Türk Beşleri" adlı kitabımın ardından, 2. kuşak olarak nitelenen bestecilerimizin eserlerinin de kitap olarak yayınlanmasının gerekli olduğuna inandım. Bu bağlamda 2. kuşak bestecilerimizi; çağdaş teknik ve stilleri kullanarak özgür bir arayış içinde olanlar ve Türk halk ve geleneksel sanat müziğinden esinlenenler olarak iki gruba ayırdığımızda, kişisel stil farklılıklarından dolayı, İlhan Usmanbaş ve Nevit Kodallı'dan başlamanın uygun olacağını düşündüm. Her iki bestecinin kitapta yer alan eserlerini inceleyerek, stillerinin anlaşılmasına katkıda bulunmak istedim. Aslında, bu kitap için, İlhan Usmanbaş, Nevit Kodallı, Ertuğrul Oğuz Fırat, Muammer Sun, Ali Darmar, Nejat Başeğmezler ve Mete Sakpınar'dan oluşan yedi besteci ile görüştüm ve eserlerini incelemek istediğimi belirttim. Böylece kitap yedi besteciden oluşacaktı. Ancak sadece iki besteciyi içeren kesim iki yıldan fazla bir sürede tamamlanınca, yedi bestecinin eserlerinin incelenmesi çok daha uzun zaman alacaktı. Böylece, bestecilerimizi doğum tarihlerine göre ikişer ya da üçer kişi olarak yazmanın daha tutarlı olacağı ortaya çıktı. Bu nedenle, 2. kuşaktan ilk aşamada Usmanbaş ve Kodallı'yı iki örnek olarak bir an önce kitaplaştırmayı uygun gördüm. Sunduğum çalışmanın gerek ülkemizde gerekse yurtdışında Çağdaş Müziğimizi araştırmak, incelemek ve öğrenmek isteyenlere çeşitli yönlerden yararlı olmasını diliyorum. Yılmaz Aydın