Mimarlığı değiştiren 100 fikir - Weston, Richard (Ankara : Literatür Yayıncılık, 2015)
Bu değerli kitap, mimarlığı biçimlendiren en etkili fikirleri sıralayarak, okuyucuyu sorgulamadan kabul ettiği kavramlara doğru meraklandırıcı bir yolculuğa çıkarır. Mimarlar, tasarım ve yapı sanatıyla ilgilenenler tarafından ilgiyle okunacak olan Mimarlığı Değiştiren 100 Fikir, yazar Richard Weston'un konular arasında oluşturduğu ilginç bağlantılar sayesinde pek çok öğrenci ve öğretim görevlisinin yeni araştırma çalışmalarını tetikleyecektir. Mimarlığı Değiştiren 100 Fikirkitabının yazarı Richard Weston, genel olarak kronolojik ve daha basit fikir ve teknik araçların başlarda yer aldığı bir sıralamada karar kılmıştır. Bu karar, genel olarak iki grup ortaya çıkarmıştır: birincisi on dokuzuncu yüzyıl ortalarına kadar Batı mimarlığına hâkim olan Klasik Yunan ve Roma dönemlerinin yeniden keşfedildiği Rönesans dönemi; ikincisiyse bina inşa etme yöntemlerimizi değiştiren ve getirdiği kültürel gelişmelerle birlikte yakın dönem mimarlığının birçok anahtar kavramını da belirleyen Endüstri Devrimi. Mimarlığı Değiştiren 100 Fikir, mimarlığı 'mekân tanımlama sanatı' olarak gören ve on dokuzuncu yüzyılda tartışılmaya başlanıp kısa süre sonra Frank Lloyd Wright'ın işlerinde ardından da Le Corbusier'nin 'Yeni Mimarlığın Beş İlkesi' ile somutlaşarak Modern mimarlığın rehber ilkesi haline gelen fikri öne çıkarır. Bu fikirlerin çoğu, zamanla eskimeden mimarlığı biçimlendirmeye devam etmektedir. Özenle yayına hazırlanan kitap, büyük boy ebatta kaliteli sanat kağıdına basılmış, renkli ve siyah-beyaz 300'den fazla fotoğraf ve resim içermektedir
1
Keywords: Architecture; Mimarlık